Clinton lahjoitti Lavroville "uudistusnapin"

Hillary Clinton lahjoitti Sergei Lavroville "reset-napin" 6. maaliskuuta 2009. (EBU)

Kun Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton tapasi Genevessä venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin, hän ojensi tälle pienen laatikon, jonka kannessa oli punainen nappi "reset" ja sama sana, "uudista", venäjäksi.

Supervaltojen suhteet on määrä rakentaa alusta asti uudelleen. Varapresidentti Joe Biden käytti Venäjän suhteiden uusimisesta kuvaavasti tätä tietokonetermiä.

Venäjän johto on luvannut nopeita vastatoimia jos Yhdysvallat muuttaa politiikkaansa.

Mistä on kysymys?

Ensimmäisenä uudistettavien kysymysten listalla on aseidenriisunta: Start 1:n eli strategisten aseiden rajoittamissopimuksen määräaika päättyy 5. joulukuuta.

Aikanaan Neuvostoliiton kanssa tehdyn sopimuksen mukaan vuoteen 2001 mennessä 80 prosenttia strategisista aseista purettiin tai siirrettiin Venäjälle Kazakstanista, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä.

Venäjälle ja Yhdysvalloille jäi strategisia aseita yhtä paljon. Presidentti Barack Obama kannattaa sopimuksen jatkamista. Venäjän tiedetään vaativan, että Yhdysvallat peruuttaa suunnitelman ohjuspuolustusjärjestelmästä Itä-Euroopassa. Venäjän yksi myönnytys saatiin äsken, kun se ilmoitti, ettei se aio sijoittaa lyhyenkantaman ohjuksia Kaliningradiin.

Afganistanissa Yhdysvallat tarvitsee Venäjän tukea. Obaman hallinto lisää joukkojaan, jopa lähes keksinkertaistaa ne, Afganistanissa samalla kun amerikkalaisten vähemmän suosimalta sotarintamalta Irakista vetäydytään.

Venäjällä on Neuvostoliiton ajoilta 1979 - 1989 surkeasti päättynyt yritys hallita Afganistania. Nyt ääri-islamilaisten talebanien taas nostaessa vaikutusvaltaansa Venäjä pelkää islamismin leviävän Keski-Aasian entisiin neuvostotasavaltoihin ja horjuttavan sitä kautta naapuruston rauhaa.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on ilmoittanut haluavansa yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa Afganistanissa. Ensimmäisenä se sallinee amerikkalaisten siviilimateriaalin huoltokuljetukset oman maanperänsä kautta. Kirgistan on ilmoittanut sulkevansa amerikkalaisten käyttämän lentokentän omalla maaperällään.

Puolustusliitto Natossa Obaman hallinnolta odotetaan edeltäjiään hieman lauhempaa politiikkaa. Ulkoministerikokouksessa Brysselissä vieraillut Hillary Clinton tosin vakuutti, ettei Venäjällä ole sanavaltaa Naton laajentumiseen.

Clinton tuomitsi Abhasian ja Etelä-Ossetian irrottautumisen Georgiasta Venäjän tuella ja muistutti, ettei Yhdysvallat aio tunnustaa niiden itsenäisyyttä. Samalla Clinton vakuutti ettei Yhdysvaltojen yhteistyö Venäjän kanssa pehmennä sen halua puolustaa Baltian ja Balkanin maita. Jäsenyysneuvotteluja Georgian ja Ukrainan kanssa jatketaan.

Iranin ydinohjelman valvomisessa Yhdysvallat tarvitsee Venäjän vaikutusvaltaa, mutta Moskova torjui etukäteen kaavaillun kaupankäynnin Iranin ja Itä-Euroopan ohjuspuolustusjärjestelmän välillä. Clinton muistutti, että Iranin keskipitkänmatkan ohjukset ovat vaara Venäjälle itselleen ja muulle Euroopalle.

Ulkoministereiden tapaamisella tasoitettiin tietä presidenttien ensimmäiselle tapaamiselle Lontoossa huhtikuussa.

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta (Kymmenen uutiset 6.3.2009)

Lue myös:

    Uusimmat