Mainos

Ciller: EU-ehdokkaille samat ehdot

Turkin ulkoministeri Tansu Ciller vakuutti Helsingissä tänään, että hänen maansa tekee parhaansa täyttääkseen EU-jäsenyydelle asetetut ehdot myös ihmisoikeuksien alalla. Tästä syystä hän pitikin epäoikeudenmukaisena sitä, että monet Itä-Euroopan maat ovat ohittaneet Turkin keskusteltaessa EU:n uusista jäsenehdokkaista.

-Me olemme tyytyväisiä siitä, että Itä-Euroopan maat ovat nyt vapaita ja voivat ottaa osaa Euroopan integraatioon. Emme kuitenkaan hyväksy sitä, että meitä syrjitään jättämällä meidät kehityksen ulkopuolelle, Ciller sanoi Helsingissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Cillerin mukaan kaikkia EU:hun pyrkiviä maita on kohdeltava samalla tavoin ja samoja ehtoja on sovellettava kaikkiin jäsenehdokkaisiin. Ciller sanoi kertoneensa laajasti Turkin toimista ihmisoikeuksien alalla vierailun emännälle, ulkoministeri Tarja Haloselle, joka tällä haavaa on myös Euroopan neuvoston puheenjohtaja.

Halonen sanoi olevansa tyytyväinen Turkin toimista ihmisoikeuksien parantamiseksi ja Cillerin lupauksista jatkaa uudistusten tiellä. Hän teki kuitenkin selväksi, että työtä riittää vielä ihmisoikeuksien parantamisessa, kurdien kohtelussa, Kyproksen kysymyksessä ja suhteissa Kreikkaan, jotta Turkki voisi toivoa läheisempiä siteitä EU:hun.

Halonen patisti Turkkia sitoutumaan kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin ja sallimaan kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen edustajien työskentelyn Turkissa. Hän huomautti myös, ettei mikään maa voi vaatia EU:n jäsenyyttä, vaan päätöksen jäsenyydestä tekee EU. Hän oli kuitenkin samaa mieltä Cillerin kanssa siitä, että jäsenyysehtojen tulisi olla samat kaikille unioniin pyrkiville.

Turkki ei vastusta Naton laajentumista

Ulkoministeri Ciller vakuutti, ettei hänen maansa vastusta sotilasliitto Naton laajentumista sinällään.
-Me emme ole koskaan vastustaneet Naton laajentumista, vaan kannatamme kaikkien demokraattisten ja vapaiden maiden mukaantuloa, hän sanoi.

Ciller teki ensi vierailunsa Suomeen juuri ennen EU:n ulkoministeritapaamista viikonvaihteessa Hollannissa. Halonen saa tuolloin välittää tuoreet terveiset Turkin toiveista päästä pikaisesti EU:n jäseneksi. Ciller, joka toimii myös maansa varapääministerinä, tapasi iltapäivällä myös presidentti Martti Ahtisaaren.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.