Chirac painostaisi serbejä

Serbejä on painostettava kaikin keinoin Kosovon itsehallintoon, jotta uudelta Balkanin sodalta vältyttäisiin, sanoi Ranskan presidentti Jaqcues Chirac tänään.

Chiracin mukaan vain kansainvälisen yhteisön erittäin tiukat toimet voivat estää sen, ettei väkivalta riistäydy täysimittaiseksi sodaksi, ilmoitti presidentin tiedottaja Catherine Colonna.
-Bosnia osoitti, että vain tällainen toiminta voi estää Kaakkois-Euroopan vakautta uhkaavan sodan puhkeamisen, sanoi Chirac.

Monien muiden - myös Suomen ulkoministerin Tarja Halosen - tavoin Chirac painotti, että mikäli Nato sekaantuu Kosovon tilanteeseen, tulee sen toimilla olla YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntä.

Holbrooke tapasi sissejä

Paraikaa Jugoslaviassa neuvotteleva Yhdysvaltain erityislähettiläs Richard Holbrooke tapasi keskiviikkona Kosovon vapautusarmeijan UCK:n taistelijoita lähellä Albanian rajaa. Kyseessä oli ensi kerta, kun Yhdysvaltain edustaja julkisesti keskusteli järjestöön kuuluvien sissien kanssa.

Holbrooke on tällä viikolla neuvotellut sekä Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin että albaanijohtaja Ibrahim Rugovan kanssa. Holbrooke ilmoitti Milosevicille, että Nato rankaisee serbejä ilmaiskuin, mikäli serbien joukkoja ei vedetä Kosovosta ja neuvotteluja albaanien kanssa aloiteta.

Rugovalle Holbrooke puolestaan painotti, että albaanien pitäisi luopua vaatimasta Kosovon itsenäisyyttä ja palata pikimmiten neuvottelupöytään serbien kanssa. Holbrooke jatkoi keskiviikkona neuvotteluja albaanien kanssa Kosovon pääkaupungissa Pristinassa. Torstaina hänen on määrä palata Belgradiin neuvottelemaan jälleen Milosevicin kanssa.

Venäjä on ilmoittanut, ettei se halua Naton sekaantuvan Kosovon tilanteeseen. Myös Makedonia ja Kreikka vastustavat Naton voimankäyttöä. Albanian pääministeri Fatos Nano sen sijaan sanoi keskiviikkona, että Naton ilmaiskut olisivat paras tapa estää sodan syttyminen.

Länsi pelkää UCK:n suosiota

Länsivallat pelkäävät tällä hetkellä, että Kosovon vapautusarmeija UCK syrjäyttää suosiossaan Rugovan ja hänen edustamansa maltillisen linjan. UCK vaatii Kosovolle täyttä itsenäisyyttä, Rugova sen sijaan on ainakin aiemmin ollut taipuvainen myös itsehallintoon, jota myös länsimaat Milosevicilta vaativat.

Mikäli Rugova menettää valtansa UCK:lle, tilanteen pelätään luisuvan tyystin poliitikkojen ja neuvottelijoiden käsistä: tällöin edessä olisi mitä todennäköisemmin enemmän tai vähemmän hallitsematon sota.

Rotuvihaa lietsova UCK on mm. ilmoittanut, ettei Kosovossa ole tilaa yhdellekään serbille, mikäli järjestö voittaa taistelunsa. Kosovon asukkaista noin 10 prosenttia eli parisataatuhatta ihmistä on etniseltä taustaltaan serbejä, joille Kosovo on kotiseutu.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat