Chinatown-elokuvan käsikirjoittaja Robert Towne, 89, on kuollut

Käsikirjoittaja-ohjaaja Robert Towne on kuollut kotonaan Los Angelesissa 89-vuotiaana. Hän voitti Oscar-palkinnon käsikirjotuksestaan elokuvaan Chinatown.

Yhden kaikkien aikojen parhaimpana pidetyn elokuvan Chinatownin (1974) Oscar-palkittu käsikirjoittaja Robert Towne on kuollut 89-vuotiaana. Hänen tiedottajansa mukaan hän kuoli kotonaan 1. heinäkuuta Los Angelesissa läheistensä ympäröimänä. 

Tiedottaja ei kertonut kuolinsyytä. 

Towne voitti Oscarin käsikirjoituksestaan elokuvaan Chinatown. Hän on ollut ehdolla Oscar-ehdokkaana myös elokuvistaan Saattokeikka (1973), Shampoo (1975) ja Greystoke: Legenda Tarzanista, apinain kuninkaasta (1984).

Vuonna 1997 Writers Guild of America myönsi hänelle elämäntyöpalkinnon.

Towne työskenteli pitkään myös televisiosarjojen parissa, kuten The Man from UNCLE ja The Lloyd Bridges Show

Townen panosta ei ole merkitty vuonna 1967 julkaistuun rikoselokuvaan Bonnie ja Clyde, vaikka hän oli mukana käsikirjoituksen tarkistuksessa ja mukana kuvauksissa, kun elokuvaa kuvattiin Teksasissa. Hän oli vuosia suosittu haamukirjoittaja. Hän auttoi muun muassa elokuvissa Kummisetä (1972) ja Taivas saa odottaa (1978). 

Towne työskenteli myös 70-luvun taide-elokuvassa nimeltään Days of Thunder – ukkosta radalla (1990), jonka pääosassa Tom Cruise  näyttelee kilpa-autoilijaa. Towne työskenteli myöhemminkin Cruisen kanssa The Firm -elokuvassa (1993) ja kahdessa ensimmäisessä Mission: Impossible -elokuvassa. 

Hänen viimeisin elokuvansa oli vuonna 2006 ilmestynyt Ask the Dust, joka on hänen kirjoittamansa ja ohjaamansa Los Angelesin tarina. 

Towne oli kahdesti naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat