Miljoonia vuosia vanhasta kakasta löytyi yllättävä aarre – ”Olin ällistynyt, tuntui kuin se olisi tuijottanut takaisin”

Tutkijat ovat tehneet mielenkiintoisen löydöksen satoja miljoonia vuosia vanhasta dinosauruksen ulosteesta. Fossiloituneesta kakkakikkareesta löytyi aiemmin tuntematon koppakuoriaislaji.

Laji on saanut nimen triamyxa coprolithica ja sen iäksi arvioidaan 230 miljoonaa vuotta.

Sekä dinosaurus että koppakuoriainen elivät triaskaudella, joka oli geologinen ajanjakso noin 252–201 miljoonaa vuotta sitten. Löydöksestä kertoo CNN.

– Tällä tavoin kokonaisena säilyneitä hyönteisfossiileja ei triaskaudelta käytännössä juuri tunneta. Tämä löydös on erittäin tärkeä, kertoo Illinoisin yliopiston paleontologian laitoksen johtaja Sam Heads CNN:lle.

– Olin ällistynyt, miten hyvin säilynyt kuoriainen oli. Kun katselimme ruudulta, tuntui kuin se olisi tuijottanut meitä takaisin, kertoo tutkija Martin Qvarnström Uppsalan yliopistosta.

Kyse melko pienestä dinosauruksesta

Mutta millaisen dinosauruksen jätöksistä uusi laji sitten löytyi? Tutkijoiden mukaan kyse on silesaurus opolensis -dinosauruksesta, joka oli noin kahden metrin pituinen ja painoi 15 kiloa. Yksilö eli nykyisen Puolan alueella.

Itse ulostetta ei tarvinnut hajottaa. Sen sisälle päästiin kurkistamaan skannaamalla se voimakkailla röntgensäteillä. Pienen kokonsa vuoksi suurin osa kuoriaisista oli säilynyt kokonaisina.

Aiemmin hyvin säilyneitä hyönteisiä on löydetty lähinnä meripihkasta. Ne ovat kuitenkin olleet noin 140 miljoonan vuoden ikäisiä.

– Emme aiemmin tienneet, miltä hyönteiset näyttivät triaskaudella. Ehkä jatkotutkimuksissa selviää, että joidenkin lajien fossiloituneista ulosteista ei ole hyötyä kun taas toisista voi löytyä hyvin säilyneitä hyönteisiä. Meidän pitää vain tutkia niitä, jotta saisimme edes jonkilaisen kokonaiskuvan, sanoo tutkija Martin Fikacek taiwanilaisesta Sun Yat-sen yliopistosta.

Tutkijat julkaisivat löydöksensä Current Biology -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat