Cherylin syntymäpäivä: Osaatko ratkaista tämän koululaisten tehtävän?

Milloin on Cherylin syntymäpäivä? Tähän Facebookissa leviävään singaporelaisnuorten päättelytehtävään on yritetty vastata ympäri maailmaa.

Pulma suomennettuna: 

Albert ja Bernard ovat tutustuneet Cheryliin, ja haluavat tietää, milloin hänen syntymäpäivänsä on. Cheryl antoi heille listan kymmenestä mahdollisesta päivästä. 

Toukokuun 15, toukokuun 16, toukokuun 19

Kesäkuun 17, kesäkuun 18

Heinäkuun 14, heinäkuun 16

Elokuun 14, elokuun 15, elokuun 17

Sen jälkeen Cheryl kertoo Albertille ja Bernardille kummallekin erikseen syntymäkuukautensa ja -päivänsä, Albertille kuukauden ja Bernardille päivän.

Albertille sanottiin toukokuu, kesäkuu, heinäkuu tai elokuu. Bernardille puolestaan 14, 15, 16, 17, 18 tai 19.

Albert: En tiedä, milloin Cherylin syntymäpäivä on, mutta tiedän, että Bernard ei myöskään tiedä.

Bernard: Ensin en tiennyt milloin Cherylin syntymäpäivä on, mutta nyt tiedän.

Albert: Sitten minäkin tiedän, milloin Cherylin syntymäpäivä on. 

Milloin Cherylin syntymäpäivä on?

Aasian mallivaltio Singapore on kyllä tunnettu erinomaisista tuloksistaan koulussa oppimista mittaavissa PISA-tutkimuksissa, mutta ovatko singaporelaislapset ja nuoret todella niin hyviä kuin testitulokset kertovat?

Sitä voi kukin miettiä ratkaistessaan tässä jutussa esiteltyä, Facebookissa leviävää esimerkkiä 14-15 vuotiaiden singaporelaisten matemaattisista päättelytaidoista. 

Ainakaan loogista päättelytaitoa vaativa pulma ei ole helppo, sillä aikuiset ympäri maailmaa miettivat päät sauhuten ratkaisua kysymykseen.

Singaporelainen televisiojuontajan jakama pulma on osoittautunut niin kiehtovaksi, että myös tiedotusvälineet eri puolilla maailmaa ovat alkaneet uutisoida asiaa.

Ratkaisussa epäonnistuville kerrottakoon lohdutukseksi, että ongelma oli numero 24/25 alueen matematiikan olympialaisiin osallistuneiden nuorten tehtävistä. Järjestävien mukaan sen tehtävänä on ollut erotella todella hyvät oppilaat muista.

Mutta osaatko sinä ratkaista ongelman? 


Lue myös:

    Uusimmat