Caster Semenya tekee paluun paraatimatkalleen Timanttiliigassa – yleisurheilun supertähdet säkenöivät Yhdysvalloissa

Caster Semenya juoksi Timanttiliigan avauksessa hirmuajan 2:22
Videolla Caster Semenyan hirmujuoksu Timanttiliigan Dohan osakilpailussa.

Tulevana sunnuntaina on vuorossa Timanttiliigan Yhdysvaltojen Stanfordin osakilpailu. Se ollaan aikaisemmin käyty Eugenessa, mutta Hayward Fieldin remontin takia se on siirretty täksi vuodeksi Stanfordiin. Kisassa nähdään runsaasti tähtiloistoa, sillä useissa lajeissa ovat maailman parhaat urheilijat mukana. Suuren huomion sunnuntaina saa myös Etelä-Afrikan Caster Semenya, joka juoksee ensimmäistä kertaa 800 metrillä IAAF:n kohumääräyksen jälkeen.

Timanttiliiga: Stanford

Sunnuntaina 30.06 Yleisurheilun Timanttiliigan kauden 7. osakilpailu Yhdysvaltojen Stanfordissa, C More Sport 1 kello 23.00 alkaen

IAAF oli antanut määräyksen, jonka mukaan liian korkeista testosteroniarvoista kärsivät urheilijat joutuvat ottamaan käyttöön lääkityksen, joka vähentää arvoa. Sveitsin ylin tuomioistuin hyllytti väliaikaisesti päätöksen, joten Semenya saa taas kilpailla. Hän on edellisen kerran ollut mukana 800 metrillä toukokuun alussa, jolloin kellotti hirmuajan 1.54,98. Se on maailman kärkiaika melkein kolmen sekunnin erolla seuraavaan. Semenya juoksi viime vuonna Eugenessa kisaennätyksen 1.55,92.

Naisten 3000 metrillä, sekä sileällä että esteissä nähdään todella kovan luokan kilpailut. Sileällä ovat mukana maailman tämän kauden kärkiaikojen viiden parhaasta peräti neljä. Ainoastaan neljäntenä listalla oleva Kenian Beatrice Chepkoech ei ole mukana, sillä hän juoksee saman matkan estekilpailussa. Hän on juossut esteissä tämän kauden maailman toiseksi nopeimman ajan. Estejuoksussa ovat mukana maailmanlistan yhdeksän kärki, joten odotettavissa on, että Stanfordissa mennään kovaa. 

Prefontaine Classic -nimellä kulkevassa kilpailussa on mukana tavanomaisesti kovan luokan sprinttereitä. Miesten satasella kaikki urheilijat ovat juosseet urallaan alle 10 sekunnin. Kisan suurin tähti tulee olemaan Oslossa maailman kärkiajan 9,85 juossut Yhdysvaltojen Christian Coleman. Mukana on myös kokenut 37-vuotias Justin Gatlin, joka ei ole juossut vielä tällä kaudella alle 10 sekunnin. Gatlin voitti jo vuonna 2004 Ateenassa olympiakultaa, kun Coleman oli vasta 8-vuotias. Viime kaudella Eugenessa viisi juoksijaa alitti 10 sekunnin rajan.

Naisten sadalla metrillä, joka ei ole Timanttiliigan kilpailu nähdään myös hienoa tähtiloistoa. Mukana on Yhdysvaltojen 19-vuotias juoksijasensaatio Sha'Carri Richardson, joka on pommittanut tällä kaudella hirmuennätyksen 10,75. Sillä hän on maailmanlistan toisena. Samaan maailman kärkiaikaan 10,73 juosseista Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce on mukana satasella ja molempia, sekä satasen, että 200 metrin maailman kärkiaikoja hallitseva Elaine Thompson juoksee 200 metrin kilpailussa. 

Thompsonin lisäksi 200 metrillä ovat mukana Iso-Britannian Dina Asher-Smith ja vielä vaisusti tällä kaudella juossut Hollannin Dafne Schippers. Hollantilaisella on porukan kovin ennätys (21.63), mutta heikoin tämän kauden tilastoaika (22,78). Thompson juoksi viime viikonloppuna maailman ykkösajan 22,00, joten 22 sekunnin alitus voi olla mahdollinen.

Miesten 400 metrillä nähdään todellinen sukupolvien taistelu. Kolminkertainen olympiavoittaja LaShawn Merritt on mukana matkalla ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2017. Edellinen 400 metrin tilastoaika on 44,78. Suurta vastusta ei todennäköisesti ole kuitenkaan tulossa hirmuisan maailman kärkiajan 43,45 tällä kaudella juosseelle Michael Normanille. Matkalla pitää ottaa myös se huomioon, että Normanin kärkiaika on huhtikuulta ja sen jälkeen kyyti ei ole ollut samanlaista 400 metrillä.

Kenttälajeissa on myös mukana maailman suurimpia yleisurheilutähtiä. Naisten korkeudessa venäläinen Marija Lasitskene lähenteli Ostravassa jo maailmanennätystä ja hyppäsi komeasti yli 2,06. Miesten seipäässä olympiavoittaja Ranskan Renaud Lavillenie ja Ruotsin Armand Duplantis ottavat yhteen. Ruotsalainen on ylittänyt ainoana tällä kaudella 6 metrin maagisen rajan. Miesten kuulassa kotiyleisö saa hurrattavaa, kun maailman ykköstuloksen 22,74 työntänyt Yhdysvaltojen Ryan Crouser puolustaa viime kauden voittoaan kilpailussa. Hän voitti viime vuonna kisaennätyksellä 22,53. 

Timanttiliigan Stanfordin osakilpailu sunnuntaina kello 23.00 alkaen C More Sport 1:llä.

Lue myös:

    Uusimmat