Mainos

Carunan siirtohinnat kuohuttavat – suomalaisomistajat vaikenevat

Suomen suurin sähkönjakelija Caruna on ilmoittanut, että se nostaa osassa maata sähkönsiirtomaksua keskimäärin jopa 27 prosentilla. Useat muutkin yhtiöt aikovat korottaa siirtohintojaan.

Suomalaisomistajat eivät kommentoi sähkönsiirtoyhtiö Carunan asioita. Työeläkevakuuttajat KEVA ja ELO omistavat Carunasta yhteensä kaksikymmentä prosenttia. 

– Emme voi kommentoida yksittäisiä yhtiöitä koskevia asioita. Olemme yhtiössä myös selvästi vähemmistöomistaja, todetaan Kevasta.

Samalla tavalla vastataan myös ELOsta.  

– Vastuullisen sijoittamistapamme periaatteena on, että pyydämme yrityksiä aina antamaan riittävät ja oikeat tiedot toiminnastaan. Carunankin osalta näin on mielestämme toimittu, todetaan yhtiöstä.

Carunan pääomistajia ovat ulkomaiset pääomasijoittajat. Yle uutisoi sunnuntaina, että Caruna maksaa Suomeen niukasti yhteisöveroa, ja että yhtiön yhtiön omistukset ja rahavirrat kulkevat Alankomaissa sijaitsevan holdingyhtiön kautta.

Tällainen veroparatiisi -järjestely on laillinen. 

Fortum myi sähkönsiirtoverkkonsa Carunalle (silloin Suomi Power Networks) kaksi vuotta sitten. Sähkönsiirtoverkkojen uusiminen vaatii lähivuosina suuret investoinnit, ja verkkoyhtiöt ilmoittivat viime viikolla sähkön siirtomaksujen korotuksista.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kaj Turunen (PS), on pöyristynyt sähkönsiirtoyhtiöiden suunnittelemista rajuista siirtohintojen korotuksista.

Turunen aikoo viedä korotukset eduskunnan talousvaliokunnan käsiteltäviksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.