Mainos

Cannonball-mies avoimena Arman Alizadille: "Se oli perus moottoripyöräharrastusta"

Tuoreessa Meeri Koutaniemen kanssa tehdyssä kirjassaan Riisuttu Suomi televisiostakin tuttu Arman Alizad haastattelee suomalaisia heidän työstään.

Kirja rakentuu vastapareista – ääneen pääsevät niin työntekijät kuin asiakkaat sanojen laveassa merkityksessä.

Yksi kirjan mielenkiintoisimmista pareista muodostuu poliisin ja kapinallisen haastatteluista. Helsingin poliisilaitoksen konkaripoliisi Seppo Skogberg kertoo työstään järjestyspoliisina, ja vastapainona hänen kertomukselleen Alizad on haastatellut Cannonballin Helsingin osaston johdossa olevaa Janne Tranbergiä

Alizadin haastattelussa yli 15 vuotta kerhon toiminnassa mukana ollut Tranberg kertoo avoimesti muun muassa Cannonballin alkuvaiheista sekä siitä, miten itse päätyi toimintaan mukaan.

Alizad antaa haastateltavan äänen kuulua kirjassa sellaisenaan.

– Se oli perus moottoripyöräharrastusta, niin kun nyttenki, mut se oli paljon pienempää. --- Nykypäivänä on muuttunu jäsenkunta sellaiseks, että on kaikilta aloilta ihmisiä. 

Riisuttu Suomi -kirjan haastattelussa Tranberg pohtii ja kritisoi sitä, miksi kerhon toiminnan ajatellaan olevan järjestäytynyttä rikollisuutta.

– Kun ei keksitä (päättäjät ja poliisi) mitään muuta mihin ne rahat käytetään, nii jahdataan moottoripyöräkerhoja. Ja poliisi tekee itsekin rikoksia, Tranberg sanoo kirjassa.

Hän kertoo myös, että osa kerhon toiminnassa mukana olevista on syyllistynyt rikoksiin. Heitäkin yritetään silti auttaa ja tukea – paitsi jos kyseessä on naisiin tai lapsiin kohdistuneet teot. 

– Sit ne ihmiset vaan hylätään. Mä toivon et ne kuolee, hän sanoo kirjassa.

Miten tytär suhtautuu?

Tranberg kertoo Alizadin haastattelussa avoimesti myös omasta rikostaustastaan, perheestään sekä siitä, miten 7-vuotias tytär suhtautuu isän elämäntapaan. Cannonball on vain miehille tarkoitettu moottoripyöräkerho, joten tyttärellä ei ole siihen asiaa, mutta jos Tranberg saa joskus pojan, voisi hän ottaa hänet hyvin toimintaan mukaan.

– Se on ihan jees. Mun pitää tukea sitä siinä ajatuksessa ja kertoo niistä asioista, mitä ei kannata tehdä. 

Alizadin haastattelussa Tranberg kertoo myös liiveissä ja tatuoinneissa näkyvän 1% -merkin taustoista.

– Meille se 1% tarkoittaa sitä et me ollaan porukka, jotka pidetään toisistamme huolta.

MTV Uutiset haastatteli Tranbergiä maaliskuussa jengituomioiden yhteydessä. Haastattelu on luettavissa täältä.

Viime marraskuussa MTV Uutiset pääsi tutustumaan kerhotiloihin virallisen katselmuksen jälkeen. Janne Tranberg toimi tuolloin oppaana.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.