Cannonball-jengiläisille pitkiä tuomioita amfetamiinikaupasta – vyyhti alkoi purkautua jengin kokelasjäsenen ansiosta, nyt miehen henki on vaarassa

Entistä Cannonball-vaikuttajaa Mika Ilméniä haastateltiin Rikospaikka-ohjelmassa viime marraskuussa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi tiistaina kaikkiaan 13 ihmistä Cannonball-liivijengin laajasta amfetamiinijutusta.

Rikokset tapahtuivat kesästä 2016 kesään 2017 ulottuvalla ajanjaksolla lähinnä Hämeenlinnan, Heinolan ja Janakkalan seuduilla. Pisimmät tuomiot saivat Timo Kalevi Tuomisto, 36, Arttu Ilmari Heinonen, 36 sekä Tomi Juhani Kenttä, 38.

Oikeuden mukaan Cannonballin Heinolan-osastoon kuuluva Kenttä luovutti 12 kiloa amfetamiinia Cannonballin Hämeenlinnan-osaston kokelasjäsenelle toukokuussa 2017. Sen jälkeen Cannonballin johtoon kuuluvat Heinonen ja Tuomisto järjestivät ja johtivat huumeiden myymistä ja levittämistä edelleen, oikeus sanoi.

Kymmenen ja puoli vuotta vankeutta

Tuomisto tuomittiin muun muassa kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta 10,5 vuoden vankeuteen. Heinonen sai kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta kahdeksan vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta, ja Kenttä yhdestä törkeästä huumausainerikoksesta seitsemän vuotta vankeutta.

Kaikkien kolmen tuomioita pidensi se, että oikeus katsoi heidän syyllistyneen rikoksiinsa osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Lisäksi jutussa jaettiin lyhyempiä vankeustuomioita, ehdollisia tuomioita ja sakkoja erilaisista huumausaine-, väkivalta- ja aserikoksista. Suurin osa tuomituista on Cannonballin jäseniä.

Avaintodistaja suorittaa tuomionsa eristyksissä

Keskusrikospoliisin jengiasiantuntija Kimmo Kylmäkoski kertoi oikeudessa, että vuonna 1991 perustetussa ja kesällä 2017 uudelleen järjestäytyneessä Cannonball Finlandissa on noin 200 jäsentä.

Nyt käsillä olleessa jutussa olennaisessa roolissa oli jengin kokelasjäsen, jonka avulla poliisi pääsi rikosten jäljille. Oikeuden mukaan mies oli erittäin laajasti, avoimesti ja yksityiskohtaisesti selvittänyt rikoksensa, joiden olemassaolo ei muuten ollut tiedossa ja joiden selvittäminen olisi ollut ilmeisen mahdotonta. Samalla mies on vaarantanut jopa oman henkensä, oikeus totesi.

Mies tuomittiin 4,5 vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huumausainerikoksista.

– Hän on rikoksista kertomalla saattanut itsensä hengen vaaraan. Oman turvallisuutensa vuoksi hän tulee suorittamaan koko vankeusaikansa eristyksissä. Sen jälkeenkin on vakava uhka siitä, että hän joutuu koston kohteeksi, tuomiossa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat