"Canned Heat veti happoa ja tanssi alasti"

- Vuonna 1971 laulaja Bob "Bear" Hite, minä ja muutama muu bändin jäsen vedimme Ruisrockissa happoa. Hite tanssi alasti yleisön seassa. Sitä ei tapahdu enää nykyään, kertoo Canned Heatin manageri Skip Taylor. Boogiemestarit palasivat Ruisrockiin 39 vuoden tauon jälkeen.

Ruisrockissa 1971 esiintyivät amerikkalaiset boogien ja bluesin mestarit, Canned Heat. Nyt lähes 40-vuoden jälkeen bändi palasi Ruisrockiin. 1971 Turussa soittaneesta kokoonpanosta jäljellä on vain meksikolainen rumpali Fito de la Parra. Legendaarisella Woodstockin festivaalilla, 1969 soittaneesta kokoonpanosta mukana ovat Fiton lisäksi kitaristi Harvey "The Snake" Mandel sekä basisti Larry "The Mole" Taylor.

Mm. Tom Waitsin kanssa viime vuosina työskennellyt Larry Taylor on yksi rootsmusiikin arvostetuimmista basisteista. Mandel taas pyrki Mick Taylorin seuraajaksi Rolling Stonesiin. Hän ei saanut paikkaa, mutta hänen soittoaan kuullaan parissa kappaleessa Stonesin Black and Blue -albumilla.

Canned Heatin nykyisen kokoonpanon täydentää laulaja-kitaristi Dale Spalding.

- Olen ollut noin kahdeksassa eri Canned Heatin kokoonpanossa ja pidän tässä bändissä soittamisesta, Larry Taylor kertoo.

-Nykyään soitan välillä myös kitaraa. Canned Heat oli ensimmäinen bändi, jossa valkoiset nostivat esille mustaa bluesia aina 1920-luvun kantribluesista moderniin bluesiin. Nostimme bluesin perinteen esille eri tavalla kuin Rolling Stones tai vaikkapa Paul Butterfield. Kantribluesin nostajina olimme ensimmäinen bändi. Musiikin historia olisi tärkeä tiedostaa ja tuntea, koska se liittyy kaikkeen mitä tälläkin festivaalilla tapahtuu, Taylor korostaa Ruisrockissa.

Canned Heatin perjantainen keikka Ruisrockissa oli yllättävänkin laadukas. Larry Taylorin ja Fito de la Parran soitto on jazzvaikutteissaan ainutlaatuista. Rytmiryhmästä tulee enemmän kuin säestystä. Vastaavaan kappaleen sisäiseen sooloiluun ylsi aikoinaan The Who parhaimmillaan.

Pimeän teltan sijasta sopivampi paikka bändille olisi ollut jokin helteisistä ulkolavoista. Etenkin Woodstock-elokuvasta tuttu hitti Going Up The Country villitsi yleisön vanhat ja nuoret tanssimaan ja yhteislauluun. Musiikkia ja kesää juhlien.

Harvey Mandel oli kitaristina hyvässä vedossa. Hänen soundinsa on futuristinen ja raskas, mutta toisaalta kuin korostaa sitä, kuinka Canned Heatin boogie kantaa 1920-luvulta nykypäivään. Sähkökitaran uudistaja Eddie Van Halen on nimennyt popularisoimansa tapping-tekniikan kehittäjäksi Mandelin. Sitäkin osaamista välähti Mandelin sooloissa.

So Sad (The World´s in a Tangle) -kappaleessa bändin jammailu ja improvisaatio kiiti Larry Taylorin basso edellä huimaan liitoon, jollaista nykyrockfestareilla valitettavan harvoin kuulee.

Ruisrockissa oli tänäkin vuonna rutkasti heviä ja sen sukuista raskasta rockia. Canned Heat on harvinaislaatuinen linkki varhaisesta jazzista ja bluesista heviin saakka.

Rumpali Fito de la Parra kertoo Ruisrockista 1971 ja urastaan Canned Heatissa:

Canned Heatin ja The Doorsin taustahahmo, manageri ja tuottaja, Skip Taylor kertoo bändistään ja Ruisrockista 1971:

Basistimestari Larry "The Mole" Taylorin haastattelu:

MTV3:n tuottaja Esa Nieminen oli Ruisrockissa 1971:

Wentus Blues Bandin basisti Robban Hagnäs on kiertänyt Canned Heatin lämppärinä:

Lue myös:

    Uusimmat