Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Calvados soveltuu myös ruoan maustamiseen

omena ja omenapora
omena ja omenaporaCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 24.10.2002 14:10

Omenan historia on tunnettu jo Aatamin ja Eevan ajoilta ja siideristä on tietoja varhaisesta antiikista lähtien. Omena onkin rypäleiden jälkeen tärkein hedelmä, josta valmistetaan alkoholia.

Siiderin tislaaminen calvadokseksi on tiettävästi yhtä vanha taito kuin rypäleviinin tislaus brandyksi. Varhaisimmat kirjalliset merkinnät siiderin tislaamisesta Normandiasta ovat 1500-luvun puolivälistä.

Siideriomenaa on olemassa satoja lajikkeita, jotka luokitellaan eri makuryhmiin: makea, katkeranmakea, katkera ja hapan. Suuri osa tyypillisen calvadoksen sekoituksessa on katkeranmakeaa lajiketta.

Tislauksen jälkeen calvados kypsytetään ranskalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä. Nuori calvados tuoksuu ja maistuu omenalta. Iän myötä se saa puusta vaniljan ja mausteiden aromeja.

Ranskalainen keittiömestari Andre' Plunian vieraili syksyisen omena-ajan kunniaksi helsinkiläisessä ravintola Nokassa. Hän suunnitteli keittiöpäällikkö Markus Maulavirran kanssa ruokalistan, jonka kaikkien annosten maustamiseen oli käytetty calvadosta. Tarjolla oli mm. ankanmaksaa, lammasta ja omenakompottia.

-Normandiassa ei ruoanlaitossa pihistellä sen enempää voin kuin kerman käytössä, kertoi hyväntuulinen keittiömestari. Plunian ei todellakaan ole mikään "eilisen teeren" poika ruoanlaitosssa. Hän aloitti jo 14-vuotiaana yhden Michelin-tähden Prunier-ravintolassa Pariisissa. Myöhemmin hän on saavuttanut tämän arvostetun tähden neljä kertaa eri ravintoloissa. Nykyisin Andre' Plunian työskentelee luksustason Hotel Le Normandy Barrie'ressa Deauvillessa Ranskassa.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta:

Wenla asuu lapsensa kanssa puolet vuodesta poissa kotoa – "Ei muuta kuin vauva kainaloon ja menoksi"Omistatko moottorikelkan? Varmista yksi asia – muuten vaarana "huomattavat kulut" Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiäRavintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä" Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivääNyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:21
    Perhe

    Wenla asuu lapsensa kanssa puolet vuodesta poissa kotoa – "Ei muuta kuin vauva kainaloon ja menoksi"

  • Eilen16:55
    Moottorikelkat

    Omistatko moottorikelkan? Varmista yksi asia – muuten vaarana "huomattavat kulut"

  • Eilen14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää