Calvados soveltuu myös ruoan maustamiseen

Omenan historia on tunnettu jo Aatamin ja Eevan ajoilta ja siideristä on tietoja varhaisesta antiikista lähtien. Omena onkin rypäleiden jälkeen tärkein hedelmä, josta valmistetaan alkoholia.

Siiderin tislaaminen calvadokseksi on tiettävästi yhtä vanha taito kuin rypäleviinin tislaus brandyksi. Varhaisimmat kirjalliset merkinnät siiderin tislaamisesta Normandiasta ovat 1500-luvun puolivälistä.

Siideriomenaa on olemassa satoja lajikkeita, jotka luokitellaan eri makuryhmiin: makea, katkeranmakea, katkera ja hapan. Suuri osa tyypillisen calvadoksen sekoituksessa on katkeranmakeaa lajiketta.

Tislauksen jälkeen calvados kypsytetään ranskalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä. Nuori calvados tuoksuu ja maistuu omenalta. Iän myötä se saa puusta vaniljan ja mausteiden aromeja.

Ranskalainen keittiömestari Andre' Plunian vieraili syksyisen omena-ajan kunniaksi helsinkiläisessä ravintola Nokassa. Hän suunnitteli keittiöpäällikkö Markus Maulavirran kanssa ruokalistan, jonka kaikkien annosten maustamiseen oli käytetty calvadosta. Tarjolla oli mm. ankanmaksaa, lammasta ja omenakompottia.

-Normandiassa ei ruoanlaitossa pihistellä sen enempää voin kuin kerman käytössä, kertoi hyväntuulinen keittiömestari. Plunian ei todellakaan ole mikään "eilisen teeren" poika ruoanlaitosssa. Hän aloitti jo 14-vuotiaana yhden Michelin-tähden Prunier-ravintolassa Pariisissa. Myöhemmin hän on saavuttanut tämän arvostetun tähden neljä kertaa eri ravintoloissa. Nykyisin Andre' Plunian työskentelee luksustason Hotel Le Normandy Barrie'ressa Deauvillessa Ranskassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat