Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Calvados soveltuu myös ruoan maustamiseen

omena ja omenapora
omena ja omenaporaCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 24.10.2002 14:10

Omenan historia on tunnettu jo Aatamin ja Eevan ajoilta ja siideristä on tietoja varhaisesta antiikista lähtien. Omena onkin rypäleiden jälkeen tärkein hedelmä, josta valmistetaan alkoholia.

Siiderin tislaaminen calvadokseksi on tiettävästi yhtä vanha taito kuin rypäleviinin tislaus brandyksi. Varhaisimmat kirjalliset merkinnät siiderin tislaamisesta Normandiasta ovat 1500-luvun puolivälistä.

Siideriomenaa on olemassa satoja lajikkeita, jotka luokitellaan eri makuryhmiin: makea, katkeranmakea, katkera ja hapan. Suuri osa tyypillisen calvadoksen sekoituksessa on katkeranmakeaa lajiketta.

Tislauksen jälkeen calvados kypsytetään ranskalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä. Nuori calvados tuoksuu ja maistuu omenalta. Iän myötä se saa puusta vaniljan ja mausteiden aromeja.

Ranskalainen keittiömestari Andre' Plunian vieraili syksyisen omena-ajan kunniaksi helsinkiläisessä ravintola Nokassa. Hän suunnitteli keittiöpäällikkö Markus Maulavirran kanssa ruokalistan, jonka kaikkien annosten maustamiseen oli käytetty calvadosta. Tarjolla oli mm. ankanmaksaa, lammasta ja omenakompottia.

-Normandiassa ei ruoanlaitossa pihistellä sen enempää voin kuin kerman käytössä, kertoi hyväntuulinen keittiömestari. Plunian ei todellakaan ole mikään "eilisen teeren" poika ruoanlaitosssa. Hän aloitti jo 14-vuotiaana yhden Michelin-tähden Prunier-ravintolassa Pariisissa. Myöhemmin hän on saavuttanut tämän arvostetun tähden neljä kertaa eri ravintoloissa. Nykyisin Andre' Plunian työskentelee luksustason Hotel Le Normandy Barrie'ressa Deauvillessa Ranskassa.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta:

Tarkkana joululahjaostoksilla: Verkkokauppa.com listasi taas tuotteet, jotka aiheuttivat pettymyksenJoulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"THL: Influenssakausi alkamassa normaalia aikaisemminVäitöstutkimus: Yksi asia voi vaikuttaa selvästi nuoren koulumenestykseenSuperkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:02
    Elektroniikka

    Tarkkana joululahjaostoksilla: Verkkokauppa.com listasi taas tuotteet, jotka aiheuttivat pettymyksen

  • 06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • Eilen19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"

  • Eilen17:32
    Influenssa

    THL: Influenssakausi alkamassa normaalia aikaisemmin

  • Eilen16:45
    Nuoret

    Väitöstutkimus: Yksi asia voi vaikuttaa selvästi nuoren koulumenestykseen