Omenan historia on tunnettu jo Aatamin ja Eevan ajoilta ja siideristä on tietoja varhaisesta antiikista lähtien. Omena onkin rypäleiden jälkeen tärkein hedelmä, josta valmistetaan alkoholia.
Siiderin tislaaminen calvadokseksi on tiettävästi yhtä vanha taito kuin rypäleviinin tislaus brandyksi. Varhaisimmat kirjalliset merkinnät siiderin tislaamisesta Normandiasta ovat 1500-luvun puolivälistä.
Siideriomenaa on olemassa satoja lajikkeita, jotka luokitellaan eri makuryhmiin: makea, katkeranmakea, katkera ja hapan. Suuri osa tyypillisen calvadoksen sekoituksessa on katkeranmakeaa lajiketta.
Tislauksen jälkeen calvados kypsytetään ranskalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä. Nuori calvados tuoksuu ja maistuu omenalta. Iän myötä se saa puusta vaniljan ja mausteiden aromeja.
Ranskalainen keittiömestari Andre' Plunian vieraili syksyisen omena-ajan kunniaksi helsinkiläisessä ravintola Nokassa. Hän suunnitteli keittiöpäällikkö Markus Maulavirran kanssa ruokalistan, jonka kaikkien annosten maustamiseen oli käytetty calvadosta. Tarjolla oli mm. ankanmaksaa, lammasta ja omenakompottia.
-Normandiassa ei ruoanlaitossa pihistellä sen enempää voin kuin kerman käytössä, kertoi hyväntuulinen keittiömestari. Plunian ei todellakaan ole mikään "eilisen teeren" poika ruoanlaitosssa. Hän aloitti jo 14-vuotiaana yhden Michelin-tähden Prunier-ravintolassa Pariisissa. Myöhemmin hän on saavuttanut tämän arvostetun tähden neljä kertaa eri ravintoloissa. Nykyisin Andre' Plunian työskentelee luksustason Hotel Le Normandy Barrie'ressa Deauvillessa Ranskassa.
(MTV3-STT)
Uusimmat
-
13:53
Krista Kiuru paljastaa hetken, jolloin Suomen poikkeusolot pantiin alulle: "Sanna Marin otti meidät vastaan yövarustuksessa"
-
13:53
Suomifutiksen perinneseura villitsee Saksassa – paitamyynti räjähti nousuun yllättävällä tavalla: "Ja lisää tippuu koko ajan"
-
13:44
Ruotsin puolustuskomitea: Varusmiesten määrää lisättävä
-
13:39
Näin Pelicans reagoi Saku Salmisen valtavaan pelikieltoon
-
13:38
Suomi satsaa sotilaiden suojaamiseen kymmeniä miljoonia lisää – tästä on kyse
-
13:32
Suomen hiihdon yksityistalliin tukku huippuja – mukana superlupaus
-
13:17
Valtteri Bottaksen tallilta vahvistus – ensi kaudelle kuljettajavaihdos
-
13:13
Supon ex-työntekijän Matti Saarelaisen virkarikosepäily syyteharkintaan
-
13:05
Sote-ministeri Kaisa Juuso sai eduskunnan luottamuksen
-
12:46
Jopa vuosia piileskelleitä etsintäkuulutettuja kaivettiin esiin Turussa
-
12:42
Ensimmäinen Hornet-hävittäjä poistuu tänään käytöstä – Ilmavoimien komentajalla kunniatehtävä
-
12:31
Tupac Shakurin kuolinpesä uhkaa artisti Drakea oikeustoimilla tekoälykappaleen vuoksi
-
12:18
STT:n tiedot: Hallituksella kolme vaihtoehtoa kotitalousvähennyksen leikkaamiseen
-
12:17
"Veri-Pena" takaisin kaukaloon – Pelicansin rivistössä toinenkin merkittävä muutos
-
12:06
Olkiluoto 3:n huolto jatkuu yli viikon – myös kakkosyksikkö irrotetaan sähköverkosta
-
12:01
Rohkea vai röyhkeä? Työelämäprofessorin vinkit suorapuheisuuteen: "Pysähdytään miettimään sitä, mitä kannattaa sanoa"
-
11:56
MTV seuraa tulospäivää: Pudonneet markkinahinnat ja poliittiset lakot söivät Terrafamen tulosta
-
11:38
Oppositio jätti jälleen uuden välikysymyksen – aiheena "Suomen näivettävä talouspolitiikka"
-
11:36
Poikkeuksellisia tulvia odotettavissa joissa ja järvissä – kesämökkiläisten syytä olla varuillaan
-
11:35
Vappu on lämmin, mutta olosuhteet kosteat: "Parempaa housua ja hametta päälle"
-
Lataa lisää