Hammaslääkärin kuolinpesän Schjerfbeck-maalaus huutokaupattiin 260 000 eurolla

MTV Uutiset merkittävän taidetapauksen äärellä – miljoonien arvoinen jäämistö huutokaupataan, tuotto hyväntekeväisyyteen 10:14

Suomalaista arvotaidetta elämänsä aikana haalineen hammaslääkärin kuolinpesän taidekokoelma on huutokaupattu Tampereella.

Huutokauppakamari Annmarisin toimitusjohtaja Jukka Takala kertoo, että kauppahuone oli tupaten täynnä ja huutajat vartosivat hetkeään myös etäyhteyksien päässä.

Kuvataiteilija Helene Schjerfbeckin öljyvärimaalauksen Keltaisia ruusuja osti Koti- ja taidemuseo Villa Gyllenberg 260  000 euron hintaan. Ennen huutokauppaa teoksen arvoksi oli arvioitu 150  000–200  000 euroa.

Sen sijaan toinen Schjerfbeckin teos, Lukeva tyttö, jäi tällä kertaa myymättä. Öljyvärimaalaus oli arvioitu ennakkoon 250 000–300 000 euron arvoiseksi.

–  Keltaisia ruusuja meni erittäin hyvin, ja näytti käyneen niin, että kaikkien huomio keskittyi siihen. Lukeva tyttö jäi myymättä, koska kaikki panostivat ruusuihin, mutta se voidaan vielä myydä huutokaupan jälkeen, Takala kertoi.

Harvinaislaatuinen kokoelma

Kuolinpesässä oli yhteensä 50 teosta, ja Takalan mukaan ne menivät hyvin kaupaksi. Samassa kokoelmassa oli muun muassa Hugo Simbergin Köynnöksenkantaja, joka myytiin 95  000 eurolla. Ostaja oli Gösta Serlachiuksen taidesäätiö Mäntästä.

Lisäksi kaupan oli Akseli Gallen-Kallelan lumiaiheinen öljyväri Keväthankea, jonka osti yksityishenkilö 80  000 eurolla.

Hammaslääkäri Pirkka Maritta Lehtinen-Sillanpään kuolinpesän huutokaupan tuotto on testamentattu hyväntekeväisyyteen. Helsingin Sanomissa julkaistun muistokirjoituksen mukaan Lehtinen-Sillanpää oli eläessään tuttu näky taidenäyttelyissä, teatterissa ja konserteissa.

Jukka Takalan mukaan kokoelma on harvinaislaatuinen siksi, että yleensä perilliset ottavat kuolinpesistä muistoksi parhaimmat teokset. Tällä kertaa perillisiä ei ollut, joten kokoelman kirkkaimmat helmet jäivät huutokaupattaviksi muille taiteen ystäville.

 

Lue myös:

    Uusimmat