Mainos

Bushin toimintaa ydinasekysymyksissä arvostellaan

Bushin hallinnon toimet ydinaseiden leviämisen estämiseksi tai ydinlaitosten turvallisuuden parantamiseksi eivät ole olleet riittäviä, arvioi amerikkalainen Carnegie-säätiö.

Yhdysvaltalainen Carnegie-säätiö arvostelee ankarasti presidentti George W. Bushin hallinnon toimia ydinasekysymyksissä, kertoo sanomalehti Washington Post.

Rauhantutkimuksen parissa toimiva säätiö julkaisi vastikään raportin, jonka mukaan Bushin toimet ovat olleet riittämättömät.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen Bush julisti, ettei Yhdysvallat salli terroristien ja roistovaltioiden uhata heitä joukkotuhoaseilla, mikä johti mm. Irakin sotaan ja ns. pahan akselin nimitykseen. Carnegie-säätiön mukaan Bushin toiminta ei kuitenkaan ole ehkäissyt ydinaseiden leviämistä, parantanut ydinlaitosten turvallisuutta tai edistänyt aseteknologian myynnin kriminalisointia.

Raportissa esitetään jopa, että Yhdysvallat vetää mattoa omien tavoitteidensa alta rakentamalla yhä lisää ydinaseita ja lujittamalla suhteitaan ydinasevaltoihin - Intiaan, Pakistaniin ja Israeliin.

Säätiö kritisoi myös Yhdysvaltain suhtautumista Iraniin. Raportin mukaan maan tulisi tukea EU-johtajia, jotka pyrkivät tarjoamaan Iranille myönnytyksiä vastineeksi ydinohjelmasta luopumiselle. Raportissa vaaditaan myös tiukempia toimia ydinlaitosten ja ydinmateriaalien suojaamiseksi varkauksilta ja sabotaasilta sekä kansainvälisten sääntöjen luomista mustan pörssin kaupan rajoittamiseksi.

(MTV3STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.