Mainos

Bush: USA vetäytyy Irakin tahdosta

Yhdysvaltain presidentti toivoo, että Irakin uudet johtajat haluaisivat pitää amerikkalaisjoukot maassa auttajina, ei miehittäjinä.

Yhdysvaltain presidentti George Bushin mukaan Yhdysvallat vetäytyy Irakista, jos maan uusi hallinto niin haluaa.

Bush sanoo New York Timesin haastattelussa, että sunnuntain vaaleissa valitut Irakin uudet johtajat haluavat luultavasti pitää amerikkalaisjoukot maassa auttajina, ei miehittäjinä. Jos uusi hallitus kuitenkin päättää toisin, joukot vedetään pois.

-Totta kai. Se on itsenäinen hallitus - he seisovat omilla jaloillaan, hän sanoi.

Bushin mukaan Irakin johdon joukossa on "tiettyä realismia" ja ainakin ne, joiden kanssa hän on puhunut sanovat, että on "vielä tehtävää ennen kuin voimme tulla toimeen omillamme".

Guardian: Hoon ja Rumsfeld sopineet vetäytymisstrategiasta

Brittilehti Guardianin mukaan Yhdysvallat ja Britannia ovat sopineet keskenään Irakin vetäytymisstrategiasta, joka perustuu paikallisten poliisiharjoittelijoiden määrän tuplaamiseen sekä poliisin ja armeijan välimaastossa toimivien irakilaisjoukkojen perustamiseen.

Lehden mukaan Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld ja hänen brittiläinen kollegansa Geoff Hoon sopivat asiasta maanantaina.

Entistä voimakkaampien poliisivoimien olisi tarkoitus korvata asteittain liittoutuneiden 150 000 sotilaan joukot. Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että liittoutuneiden joukot pysyvät Irakissa vielä ainakin pari vuotta. Vetäytymiselle ei ole asetettu takarajaa, osittain siksi, että ilmoitus ei innostaisi kapinallisia, lehden brittilähteet sanovat.

-Puolustusministeriö työskentelee nyt ennen kaikkea kohti vetäytymistä, mutta ilman julkista aikataulua, brittiläinen armeijalähde sanoi ja lisäsi, että espanjalaisia ja italialaisia joukkoja saatetaan pyytää avuksi irakilaisjoukkojen koulutukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.