Mainos

Bush nuorempi USA:n presidenttikyselyjen kärjessä

Demokraattipuolueen tuleva presidenttiehdokas, varapresidentti Al Gore on yhä vaikeuksissa vaalikampanjassaan. Mielipidemittauksissa hänen vastaehdokkaansa republikaanien George W. Bush johtaa edelleen. Tuoreessa Washington Post -lehden ja ABC-tv-yhtiön mittauksessa Texasin kuverööri Bush on Goren edellä luvuin 49-45.

George W. Bush

Muut mittaukset ovat antaneet hyvin samansuuntaisia tuloksia. Gore on noin 5 prosenttiyksikköä kilpailijaansa jäljessä. Demokraatteja huolestuttaa erityisesti se, että Bush on nyt jotakuinkin tasoissa Goren kanssa naisäänestäjien keskuudessa; naisten tuki on välttämätön Gorelle kisan voittamiseksi. Bushin johto on erityisen selvä valkoisten äänestäjien ja erityisesti miesten keskuudessa. George W. Bushia pidetään mielipidemittauksissa myös selvästi vahvempana johtajatyyppinä kuin Al Gorea.

Gore hakee vauhtia taloudesta

Al Gore onkin vauhdittamassa kampanjaansa ottamalla valtikseen Yhdysvaltojen kukoistavan talouden. Gore aikoo tulevien viikkojen aikana muistuttaa amerikkalaisia siitä, että viimeisten kahdeksan vuoden aikana demokraatit ovat nostaneet maan talouden ennätysvauhtiin.

Al Gore

Goren lupauksiin kuluu mm. budjettiylijäämän käyttäminen eläkesäästöjen verokevennyksiin. Gore lupaa lisää varoja myös ympäristöohjelmiin, terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Gore korostaa sitä, että hän pystyy pitämään vahvan talouden edelleen vauhdissa - Bushin pätevyydestä ei ole takeita. Mielipidemittaukset antavat Bushille kuitenkin Gorea paremman arvosanan maan talouden mahdollisena luotsaajana.

Bush on pystynyt kahmimaan kampanjaansa melkoisen määrän perinteisiä demokraattien teemoja, kuten esimerkiksi koulutuksen. Bush on saanut myös kannatusta suunnitelmilleen rukata sosiaaliturvaa. Bush on onnistunut myös siirtymään takaisin poliittiseen keskustaan sen jälkeen kun hän esivaalirumban aikana joutui tukeutumaan äärioikeistolaisiin uskonnollisiin ryhmiin murskatakseen kilpakumppaninsa John McCainin.

Varsinainen taistelu vasta edessä

Todelliseen sapelienkalisteluun päästään kuitenkin vasta alkusyksystä, suurien puoluekokousten jälkeen. Marraskuun vaalien presidenttiehdokkaat nimetään virallisesti noissa kokouksissa. Vaalikamppailun eteneminen riippuu paljolti myös siitä, kenet ehdokkaat valitsevat varapresidenttiehdokkaikseen.

Bushin listalla ovat tiettävästi ainakin Oklahoman kuvernööri Frank Keating, Wisconsinin kuvernööri Tommy Thompson ja Pennsylvanian kuvernööri Tom Ridge. Republikaanit pitävät kokouksensa heinäkuun lopulla Philadelphiassa, ja demokraattien kokous pidetään Los Angelesissa elokuun puolenvälin vaiheilla. Vaalitulokseen mahdollisesti vaikuttavan uudistuspuolueen ehdokas varmistuu elokuussa Coloradossa. Vihreä puolue pitää oman puoluekokouksensa heinäkuun lopulla Kaliforniassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.