Mainos

Bush ja Roh patistivat P-Koreaa neuvottelupöytään

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat patistaneet Pohjois-Koreaa neuvottelupöytään maan ydinaseohjelmasta syntyneen kriisin ratkaisemiseksi. Kuuden maan neuvottelut keskeytyivät tuloksettomina elokuussa.

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean presidentit George W. Bush ja Roh Moo Hyun kehottivat Pohjois-Koreaa palaamaan neuvottelupöytään pian ja pidättäytymään siihen asti eleistä, jotka pahentaisivat tilannetta.

Bush ja Roh tapasivat kahden kesken Aasian ja Tyynenmeren maiden yhteistyöjärjestön Apecin huippukokouksen yhteydessä Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa. Presidentit totesivat yhteisessä lausunnossaan, ettei Pohjois-Korean ydinaseita suvaita. Bush puolestaan vakuutti, ettei Yhdysvallat ole aikeissa hyökätä Pohjois-Koreaan.

Yhdysvallat on aiemmin torjunut Pohjois-Korean vaatimuksen hyökkäämättömyyssopimuksesta. Se on kuitenkin väläyttänyt mahdollisuutta laatia jonkinlainen turvallisuustakeita koskeva asiakirja kuuden maan neuvotteluissa. Niihin ovat Koreoiden ja Yhdysvaltain lisäksi osallistuneet Kiina, Japani ja Venäjä. Tavoitteena on varmistaa, että Pohjois-Korea luopuu ydinasehankkeestaan "täysin, todennettavasti ja peruuttamattomasti".

Bush sanoi ennen tapaamistaan Rohin kanssa, että kriisin rauhanomaiset ratkaisupyrkimykset ovat edistyneet hyvin. Pohjois-Korean kerrottiin laukaisseen tänään meritorjuntaohjuksen. Etelä-Korean pääesikunnan mukaan kyse oli tavanomaisesta harjoituksesta, joita maa järjestää kolmesti vuodessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.