Budjettipäällikkö Mika Niemelä Uutisextrassa: Vaalikauden sopeuttamistoimet ovat hyvä alku, mutta velkaantuminen jatkuu vielä vuosia

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä kertoo Uutisextrassa muun muassa, mikä hallitusohjelman sopeuttamistoimissa yllätti.

Valtionvarainministeriö aikoo pitää hallitusohjelman suurista säästökirjauksista kiinni, ministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä kertoo MTV:n Uutisextrassa. Taloudesta kantautuu heikkoja näkymiä, vaikka bruttokansantuote on ennakkotietojen perusteella kasvussa. 

Valtionvarnainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelän mukaan talousnäkymät mahdollistavat yhä hallitusohjelmaan kirjattujen kuuden miljardin euron sopeutustoimien täytäntöönpanemisen julkiseen talouteen.

Niemelän mukaan nykyinen taloustilanne ei eroa ratkaisevasti hallitusohjelman valmistelun pohjana käytetystä taloustilanteesta.

– Mikään ei ole niin suuresti muuttunut, jotta hallitusohjelmaan sisältyvää julkisen talouden sopeutuskokonaisuutta ei voitaisi viedä sovitusti eteenpäin. 

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto varoitti perjantaina, että Suomi saattaa joutua teollisuustaantumaan. Esimerkiksi asuntojen rakentamisen hiipuminen vaikuttaa myös Suomen talouskasvuun.

Niemelä toteaa, että kansantalouden kehitystä on kuitenkin seurattava, vaikka hallitusohjelman toimeenpanoon se ei juuri nyt vaikuta.

– Muun muassa rakennusteollisuudessa kehitys näyttää olevan heikkoa.

Velkaantuminen jatkuu vielä vuosia

Ennakkotietojen perusteella kansantalous on kehittymässä parempaan suuntaan. Tilastokeskuksen julkaisemien ennakkotietojen mukaan Suomen bruttokansantuote on hienoisessa kasvussa.

– Siellä on positiivista värettä taloudessa. Tiedot tarkentuvat tulevien viikkojen aikana, joten ei nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Hän ei usko, että hallitusohjelman sopeuttamistoimet tyrehdyttäisivät talouskasvua. Hän huomauttaa, että hallitusohjelma sisältää myös panostuksia kasvuedellytysten luomiseksi.

Velkaantuminen jatkuu sopeuttamistoimista huolimatta vielä vuosia.

– Tulemme ottamaan velkaa vaalikauden viimeisenä vuotena, ellei eteemme tule jotain positiivista yllätystä. 

Niemelä pitää tämän vaalikauden toimia hyvänä alkuna.

– Seuraavalla vaalikaudella meidän pitää jatkaa tätä samaa linjaa eteenpäin.

Katso Uutisextra videon pääkuvan paikalta!

Lue myös:

    Uusimmat