Brittimies sai maailman ensimmäisen 3D-tulostetun silmäproteesin – erottaisitko aidosta?

Brittimies sai maailman ensimmäisenä 3D-silmän – erottaisitko aidosta? 0:32
Katso, miltä 3D-tulostimella valmistettu silmäproteesi näyttää!

Nelikymppinen brittimies sai ensimmäisenä maailmassa yksinomaan 3D-tulostimella valmistetun silmäproteesin, uutisoi muun muassa BBC.

47-vuotiaasta Steve Verzestä on tullut maailman ensimmäinen henkilö, joka saa yksinomaan 3D-tulostimella valmistetun silmäproteesin, kertoo operaation suorittanut Lontoossa sijaitseva silmäsairaala.

Moorfields Eye Hospitalin mukaan printattu silmä näyttää perinteistä muovista proteesia aidommalta. 3D-tulostaminen on myös nopeampi ja potilaalle miellyttävämpi tapa valmistaa silmäproteesi. Skannauksen ansiosta ei tarvitse tehdä silmäkuoppaan kajoavaa muottia.

Parikymppisestä asti proteesia tarvinnut Steve on iloinen uudesta silmästään.

– Vilkaisen usein peiliin kotoa lähtiessäni, enkä ole pitänyt näkemästäni. Uusi silmä näyttää mahtavalta, ja koska se perustuu 3D-tulostetekniikkaan, se vain muuttuu paremmaksi ja paremmaksi, Steve sanoo sairaalan tiedotteessa.

Tulostettuja varaosia ihmisille

Miestä hoitaneet lääkärit ovat innoissaan uuden tekniikan suomista mahdollisuuksista esimerkiksi hoitojonojen lyhentämisessä.

3D-tulostetuista kehon osista toivotaan apua muillekin uusia elimiä tarvitseville. Biotulostimia on kehitetty myös Suomessa. Aiemmin tänä syksynä suomalais-norjalainen tutkijatiimi onnistui tulostamaan ihmisen leukaluun.

Ihmisille varaosia tulostamalla 5:31
Kauanko printtielimiä joudutaan odottamaan? Katso tutkijan haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat