Brittimediat: Ensimmäiset omikron-tautitapaukset tiettävästi lieviä

4:19
Etelä-Afrikassa asuva Laura kertoo, miten uusi koronamuunnos vaikuttaa maahan – talous turismin varassa, tilanne hälyttävä

Etelä-Afrikka pitää omikron-koronavirusmuunnoksen vuoksi asetettuja matkustusrajoituksia epäoikeudenmukaisina. Uutistoimisto BBC:n lähteiden mukaan ensimmäiset omikron-tautitapaukset ovat tiettävästi olleet lieviä.

Useat maat, kuten Iso-Britannia ovat keskeyttäneet lennot Etelä-Afrikasta sen jälkeen, kun Etelä-Afrikan viranomaiset tiedottivat uudesta omikron-koronavirusvariantista. 

Etelä-Afrikassa havaitun uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi. Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt omikronin huolestuttavaksi muunnokseksi.

Etelä-Afrikka pitää muiden maiden asettamia matkustusrajoituksia epäoikeudenmukaisina, uutisoi uutistoimisto BBC. 

– Tieteellisiä saavutuksia tulisi kiitellä, ei rangaista, maan ulkoministeriö lausuu BBC:n mukaan tiedotteessa.

WHO:n mukaan omikronin tartuttavuudesta ja sen aiheuttamasta taudinkuvasta saadaan lisää tietoa lähiviikkoina.

BBC uutisoi, että Etelä-Afrikan lääketieteellisen yhdistyksen (South African Medical Association) mukaan tähän mennessä omikron-muunnoksen aiheuttamat tapaukset ovat olleet lieviä. Havainnot ovat alustavia.

– Potilaat valittavat enimmäkseen väsymystä, uupumusta ja kipeää oloa. Näemme tapauksia enimmäkseen nuorilla. Emme siis puhu nyt potilaista, jotka joutuisivat suoraan sairaalahoitoon, lääketieteellisen yhdistyksen Angelique Coetzee kommentoi BBC:lle. 

Myös brittiläinen lehti Guardian uutisoi Coetzeen rauhoitelleen muuta maailmaa.

– Tällä hetkellä voimme vain spekuloida. Se [virusmuunnos] voi olla paljon tartuttavampi, mutta tähän mennessä nähdyt tautitapaukset ovat hyvin lieviä. Ehkä kahden viikon päästä näkemyksemme on muuttunut mutta tämä on tilanne nyt. Olemmeko hyvin huolissamme? Emme. Mutta olemme huolissamme ja tarkkailemme tilannetta. 

Muun muassa EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi perjantaina omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

ECDC:n mukaan vielä on epäselvää, kuinka tartuttava virusmuunnos on. Muunnoksen kyvystä kiertää rokotteen antamaa suojaa ei myöskään ole vielä tietoa. 

BBC:n mukaan Etelä-Afrikassa noin 24 prosenttia väestöstä on saanut täyden rokotussuojan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja