Mainos

Brittilehti: WHO pimitti raportin passiivisesta tupakoinnista

Maailman terveysjärjestö WHO on pimittänyt raportin, joka osoittaa, ettei ns. passiivinen tupakointi aiheuta syöpää, kirjoitti brittilehti Sunday Telegraph tänään. Lehden terveysasioista kirjoittava toimittaja ei ole saanut käsiinsä kuin lyhyen yhteenvedon selonteosta, vaikka on ottanut yhteen WHO:n kanssa useaan kertaan. Järjestö puolestaan ilmoittaa luovuttaneensa raporttinsa täydellisen version eräälle tieteelliselle aikakauslehdelle.

Selvityksessä tutkitaan 650:tä keuhkosyöpäpotilasta ja 1542:ta tervettä ihmistä seitsemästä Euroopan maasta. Tutkitut ovat kasvaneet, elävät tai työskentelevät tupakoitsijoiden kanssa. Raportin mukaan ei ole olemassa tilastollista näyttöä siitä, että passiivinen tupakointi aiheuttaisi keuhkosyöpää. Selonteossa päinvastoin sanotaan jopa, että passiivisella tupakoinnilla voisi olla keuhkosyövältä suojaava vaikutus, kirjoittaa Sunday Telegraph.

"Kiusallista WHO:lle"

-Johtopäätös on varmasti kiusallinen WHO:lle, joka on vuosikausia panostanut suuria summia tupakoinnin ja tupakan vastaisiin kampanjoihin, kirjoittaa lehti. Kirjoituksessa ei kuitenkaan puututa siihen, miksi WHO:n tulisi muuttaa linjaansa mitä tulee tupakoinnin muihin vaaroihin. Sunday Telegraphin artikkelista ei myöskään käy ilmi, pitääkö WHO:n tutkimus passiivista tupakointia yleisesti vaarattomana. Aiemmin on mm. kerrottu, että lapset, jotka kasvavat tupakoivien vanhempien kanssa, saavat muita helpommin tulehdussairauksia. Brittiläisen Tupakointi ja terveys -ryhmän edustajan mukaan tulokset "näyttävät melko yllättäviltä verrattuina muihin suuriin tutkimuksiin, jotka osoittavat passiivisen tupakoinnin yhteyden moniin sairauksiin".

Juhlaa tupakkateollisuudelle

Lääketieteen aikakauslehti British Medical Journal julkaisi lokakuussa tutkimuksen, jossa osoitettiin, että tupakoijien kanssa elävillä tupakoimattomilla ihmisillä on 25 prosenttia kohonnut riski saada keuhkosyöpä. Tupakanvastustajat juhlivat tuolloin, ja pitivät tutkimusta lopullisena niittinä, joka osoittaa passiivisen tupakoinnin yhteyden syöpään, kirjoitti Sunday Telehgraph.

Tupakkakonserni BAT:n tutkimusjohtaja, tohtori Chris Proctor katsoo, että WHO:n uuden tutkimuksen tulos on otettava vakavasti.
-Se vahvistaa, mitä me ja monet muut tutkijat olemme jo pitkään uskoneet: tupakointi julkisissa tiloissa saattaa ärsyttää monia tupakoimattomia, mutta kenelläkään ei ole vaaraa saada keuhkosyöpää vain oleskelemalla tupakoijan läheisyydessä.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.