Mainos

Britanniassa suomalainen saa lisäpäivän jouluunsa - 25. luukku on se tärkein

Britanniassa joulu on tärkeä juhla, johon aletaan valmistautua jo hyvissä ajoin. Yleensäkin ystävälliset ihmiset muuttuvat entistä hymyilevämmiksi, ja joululahjoja annetaan myös puolitutuille.

Ovikello soi. Jouluun on muutama päivä ja lontoolaisella posteljoonilla on tänään muutakin kannettavaa suuressa laukussaan kuin jokapäiväiset kirjekuoret.

– Ovatkos lapset kotona? aina ystävällinen ja hymyileväinen posteljooni kysyy ilman minkäänlaista kiirettä.

Lapset ryntäävät ovelle ja saavat kaivaa postilaukun sivutaskusta itselleen suklaakonvehteja. Aikuisillekin löytyy konvehteja laukun toiselta puolen.

Samana aamuna kukonlaulun aikaan liikkuva lehdenjakaja on työntänyt postiluukusta joulukortin, ja aiemmin viikolla puutarhuri on tehnyt pihamaan kasveista joulukranssin oveen.

Suomalaista ylenpalttinen ystävällisyys saattaa alkuun hieman hämmentää, mutta siihenkin pian tottuu. Jatkossa ”pakollisten” joulutervehdysten joukkoon kuuluvat suklaarasiat myös posteljoonille, lehdenjakajalle ja puutarhurille.

Jouluvaloista kaikki alkaa

Joulu on Britanniassa tärkeä juhla. Ykköstavaratalot avaavat näyttävät jouluosastonsa jo hyvissä ajoin kesällä ja toinen toistaan hienommat jouluiset näyteikkunat houkuttelevat ostoksille. Myös jouluvalot syttyvät paitsi keskustan paraatipaikoille myös jokaisen lähiön pääkaduille eli highstreeteille.

Jouluvalojen sytyttäjäiset ovat ympäri maata isoja kansanjuhlia, joihin myös joulupukki saapuu. Paikalliset urheilu- ja nuorisoseurat marssivat pitkin pääkatua ja luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta ennen suurta perhejuhlaa.

Suuri perhejuhla - sitä joulu Britanniassa ennen kaikkea on. Silloin suvut kokoontuvat yhteen viettämään yhteistä aikaa, jota harvemmin kiireisessä elämänrytmissä löytyy.

Jouluvalojen ohella myös tuuheaoksainen joulukuusi ilmestyy moneen kotiin jo joulukuun alkupäivinä tunnelmaa luomaan. Kuusen koristelu on monessa perheessä merkittävä traditio.

Merimieskirkolta apua koti-ikävään

Jouluaatto on Britanniassa vielä normaali työpäivä, mutta monelle maassa asuvalle suomalaiselle yhä se tärkein juhlahetki.

Joulupöydän voi Britanniassa koota mieleisekseen niin suomalaisista kuin paikallisistakin herkuista. Joululaatikot, riisipuurot ynnä muut suomalaiset perinneherkut saa hankituksi vaikkapa Lontoon suomalaisesta merimieskirkosta, muun maailman jouluperinteet taas markkinoilta tai supermarketeista. Merimieskirkossa joulutunnelmaan voi virittäytyä myös osallistumalla kauneimpiin joululauluihin tai perinteisiin joulumarkkinoihin.

Valkeaa joulua Britanniassa harvoin nähdään, mutta siitä monet haaveilevat. Ympäri maata pystytetyt luistinradat ja vaikkapa Lapland UK -teemapuisto yrittävät luoda pohjoista joulutunnelmaa parhaansa mukaan.

Joulupäivä tärkein juhla

Brittien joulukalenterissa luukkuja on 25. Se tietää yhtä yllätystä joulukalenterista lisää, mutta suomalaisesta näkökulmasta yhtä lisäyötä suureen juhlaan.

Joulupäivä on brittiläisen joulun ehdoton ykköspäivä. Silloin saadaan lahjat ja nautitaan jouluajan pääillallinen sukulaisten seurassa.

Englantilaisen joulupöydän perinneherkku on kalkkuna. Valkosipulisessa voisulassa moneen kertaan pyöritelty kalkkuna vie kokkaajalta aikaa, mutta palkitsee totisesti juhlapöydässä. Tyypillisesti kalkkuna tarjoillaan paistettujen juuresten, kuten ruusukaalin, porkkanan ja perunoiden sekä kastikkeen kera.

Englantilaiseen joulupöytään kuuluvat myös erilaiset juustot, pikkunaposteltavat sekä jälkiruokana tietysti jouluvanukas eli Christmas Pudding. Kuivatuista hedelmistä ja brandysta tehty vanukas on parhaimmillaan lämmitettynä ja kerman kanssa nautittuna.

Tapaninpäivänä britit nauttivat yleisesti jäljelle jäänyttä kalkkunaa ja makkaroita leivän kanssa, joita sitten höystetään erilaisilla chutneylla eli hillomaisilla ruokalisäkkeillä.

Monelle perheelle tapaninpäivän eli Boxing Dayn perinteisiin kuuluu myös Valioliigan jalkapallo-ottelu. Moni haluaisi luopua joulunajan otteluista, mutta Englannissa perinteet elävät syvällä eikä niitä hevillä muuteta.

Tyhjät kadut joulupäivänä

Joulupäivä on totisesti se ainoa päivä vuodesta, jolloin pääkaupunki Lontookin hiljenee. Suomalaista jouluaattoa viettäneelle joulupäivän visiitti Lontoon keskuspaikoille onkin mieluisaa vaihtelua. Omalla autolla voi ajaa ilman ruuhkia aivan missä päin kaupunkia ja parkkipaikkakin löytyy vaivatta vaikkapa Trafalgarin aukion vierestä. Brittiystäville joulupäivän vietto autolla ajaen ympäri tyhjää kaupunkia kuulostaa kummalliselta, mutta kiehtovalta. Heillä siihen ei yhtenäkään päivänä vuodessa ole mahdollisuutta.

Kirjoittaja asui Lontoossa vuosina 2011-2014

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.