Mainos

Britannian siilikanta romahti – siilejä yritetään nyt pelastaa kissanruuan avulla

Vähintään puolet siileistä on hävinnyt Britannian maaseudulta viimeisten 20 vuoden aikana, kertoo tuore raportti. Brittejä neuvotaan nyt jättämään kissanruokaa ulos siilejä varten ja huolehtimaan ahdinkoon joutuneista siileistä.

Britannian siilien suojeluyhdistys (BHPS) ja Uhanalaisten lajien järjestö varoittavat raportissaan, että siilien määrä on puolittunut 20 vuodessa.

Syinä siilikatoon mainitaan pensasaitojen hoito, elinympäristöjen väheneminen sekä teiden ja asuinalueiden rakentaminen. Myös keinonurmen ja betonin lisääntynyt käyttö puutarhoissa vaikeuttaa siilien elämää. Ilmastonmuutos ja maatalouden tehostuminen heikentävät omalta osaltaan siilien elinmahdollisuuksia.

Siilit pakenevat ruuan perässä kaupunkeihin

Yvonne Cox on huolehtinut loukkaantuneista ja sairaista siileistä takapihallaan jo 20 vuoden ajan. Parhaillaan hoidossa on Cornflake-nimen saanut siili. Se vapautetaan pian takaisin luontoon.

– Kun Cornflake tuli hoitoon, sitä vaivasi syyhy. Se oli todella huonossa kunnossa ja oli menettänyt suuren osan piikeistään taudin takia. Nyt se on hoidettu kuntoon ja pääsee pian vapauteen, kertoo Cox.

Highbridgessä sijaitsevassa luonnonvaraisten eläinten pelastuskeskuksessa on 60-paikkainen siilihoitola. Hoitolan perustaja Pauline Kidner sanoo, että nykyiset viljelymenetelmät vaikuttavat suoraan siilien määrään.

– Jos katsoo viljapeltoa, siellä ei näy yhtään rikkaruohoja, koska siemenet on käsitelty eivätkä ne houkuttele enää hyönteisiä. Siellä ei ole enää siileille ruokaa. Niiden täytyy yhä enemmän hakeutua kaupunkeihin ja selviytyä siellä.

Puutarhoissa ei ole enää piilopaikkoja siileille

Kaupungeissa siilien olosuhteita heikentävät uudet puutarhatrendit.

– Haluamme liiankin siistejä puutarhoja. Enää niistä ei löydy lehtikasoja ja muita piilopaikkoja, joissa siilit voisivat piilotella. Puutarhat eivät enää sovellu siileille, pahoittelee Kidner.

Kaupungeissa siilit pärjäävät kuitenkin nyt paremmin kuin maaseudulla. Viime vuosina siilien määrän väheneminen on hidastunut hieman taajama-alueilla.

Ihmisiä pyydetäänkin jättämään ulos kissanruokaa, suosimaan hoitamattomia alueita puutarhoissaan ja huolehtimaan hätään joutuneista siileistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.