Britannian puukottajaksi epäillään 25-vuotiasta miestä – oli viranomaisten seurannassa jo aiemmin

Kolme ihmistä kuoli ja kolme haavoittui, kun puukottaja kävi puistossa iltaa istuneiden kimppuun.

Kaakkois-Britanniassa Readingin lauantai-illan puukkohyökkäyksestä epäilty 25-vuotias Khairi Saadallah oli BBC:n lähteiden mukaan ollut Britannian tiedustelupalvelu MI5:n seurannassa viime vuodesta lähtien. Epäillyn tekemää hyökkäystä tutkitaan terroristisena tekona.

Tiedustelupalvelu oli kiinnostunut epäillystä, kun se sai tietoonsa miehen suunnitelleen matkaa Syyriaan mahdollisesti terroristisissa aikeissa. Asiaa oli tutkittu, mutta hänen ei katsottu muodostavan välitöntä uhkaa. Siksi tutkintaa ei ollut jatkettu sen tarkemmin.

Miehen epäillään tappaneen puistossa tapahtuneessa hyökkäyksessä kolme ihmistä. Lisäksi kolme ihmistä haavoittui vakavasti.

Poliisi otti epäillyn tekijän kiinni heti tapahtumapaikalla. BBC:n mukaan kuulustelut alkoivat sunnuntaina.
BBC kertoi silminnäkijän nähneen miehen liikkuvan sattumanvaraisesti ryhmästä toiseen puukottaen ihmisiä ja sitten pakenevan paikalta.

– Yksi ihminen kulki puiston läpi, huusi jotain käsittämätöntä ja meni sitten noin kymmenen hengen ryhmän luo puukottamaan heitä, kertoi yksi silminnäkijä.

Epäillyn asunnolla nähtiin useita poliisin terrorisminvastaisen yksikön jäseniä, ja paikalla kuvatun videon perusteella siellä tehtiin hallittu räjäytys.

Poliisi pyysi lisäksi yleisöä pysymään poissa tekopaikalta tutkinnan helpottamiseksi. Ihmisiä pyydettiin myös olemaan jakamatta sosiaalisessa mediassa kuvamateriaalia tapahtumista. Viranomaiset vetosivat ihmisiin, että nämä kunnioittaisivat kuolleita, haavoittuneita ja heidän läheisiään. Materiaalista tulisi sen sijaan kertoa poliisille.

Puistossa oli aiemmin Black Lives Matter -mielenosoitus

Britannian pääministeri Boris Johnson kiitti Twitterissä pelastajia ja muisti niitä, joihin Readingin tapahtumat vaikuttavat. Sisäministeri Priti Patel kuvaili BBC:n mukaan tapahtumia erittäin huolestuttaviksi.

Puukotukset tapahtuivat samassa puistossa, jossa järjestettiin aiemmin lauantai-iltana rauhanomainen rasisminvastainen mielenosoitus. Järjestäjien mukaan tapahtumat eivät liity mielenosoitukseen, joka oli tekojen aikaan jo ohi. Poliisi on vahvistanut tiedon.

Forbury Gardens -puistossa oli lauantai-iltana paljon ihmisiä istumassa iltaa ja seurustelemassa.

Britanniassa laskettiin viime syksynä yleistä terrorismi-iskujen toteutumistasoa vakavasta huomattavaksi. Sen jälkeen maassa on ollut kaksi puukkoiskua. Viime marraskuussa kaksi ihmistä kuoli ja kolme haavoittui, kun terroriteoista tuomittu ääri-islamisti puukotti heitä Lontoossa. Helmikuussa toinen puukottaja haavoitti kolmea ihmistä. Poliisi ampui molemmat puukottajat.

Britannian väkivaltarikoksista merkittävä osa tehdään teräaseilla, koska maan aselait ovat erittäin tiukat.


Lue myös:

    Uusimmat