Mainos

Britannian-matkastaan moitittu Soini täsmensi lausuntojaan

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo, että jos Britannian eroprosessin käynnistävä artikla 50. aktivoidaan, hallituksen pohjakanta on ilman muuta se, että Britannialta vaaditaan ihmisten vapaata liikkuvuutta, jos maa haluaa EU:n sisämarkkinoille.

Hän kuitenkin painottaa, että Britannia ja EU eivät tällä hetkellä neuvottele yhtään mistään ja Britannia on Euroopan unionin täysivaltainen jäsen.

Soini täsmensi näin lausuntojaan medialle brexitiä käsitelleen pääministerin ilmoituksen ja eduskuntakeskustelun jälkeen.

Soini kommentoi kansainväliselle medialle antamiaan lausuntoja, sillä hän sanoi Sky Newsin haastattelussa, että EU:n ja Britannian välisissä neuvotteluissa ei pitäisi olla reunaehtoja (red lines).

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi aiemmin tänään, että hallituksen linja on selvä ja Britannialta vaaditaan myös ihmisten vapaata liikkuvuutta, jos maa haluaa EU:n sisämarkkinoille. Pääsy EU:n sisämarkkinoille vaatii tavaroiden, palveluiden, pääoman ja ihmisten vapaata liikkuvuutta, sanoi myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antaessaan pääministerin ilmoituksen Britannian EU-erosta.

Orpo sanoi, että hän keskusteli Sipilän ja ulkoministeri Timo Soinin kanssa ennen täysistuntoa. Orpon mukaan hallituksen linja on selvä.

– Nyt aamulla oli trion kokous ja todettiin hallituksen linja, joka on entinen. Se on EU-linjan mukainen. Suomi sitoutunut EU27-ryhmän mukana päätökseen, että sisämarkkinoille pääsy vaatii kaikkien neljän vapaan liikkuvuuden elementin hyväksymistä, Orpo sanoi.

Ennen eduskuntakeskustelua Soini kuvaili hallituksen linjaa eri sanoin kuin Orpo.
– Tällä kaudella kansanäänestystä (Suomen EU-jäsenyydestä) ei tule, mutta myös Suomi on vapaa maa eikä jälkisuomettunut. Täällä saa keskustella kaikista asioista vapaasti, Soini sanoi.

Perussuomalaiset nuoret keräävät tällä hetkellä nimiä kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan kansanäänestystä Suomen mahdollisesta EU-erosta. Soini ei ottanut kantaa siihen, onko perussuomalaisilla kansanedustajilla mahdollisessa eduskuntakäsittelyssä omantunnon vapaus.

– Katsotaan sitten, jos sellainen tulee, Soini sanoi.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.