Britannian hallituskriisi yltyy: Nyt myös maan sisäministeri eroaa

Britannian sisäministeri eroaa. Suella Bravermanin tilalle tulee Grant Shapps. Shapps oli liikenneministeri Boris Johnsonin hallituksessa.

Kuusi viikkoa sisäministerinä olleen Suella Bravermanin eron taustalla on henkilökohtaisesta sähköpostiosoitteesta lähetetty virallinen asiakirja. Hän kuvaa tekoa hallituksen sääntöjen "tekniseksi rikkomiseksi".

– Otan vastuun, Braverman kirjoitti erokirjeessään.

Pääministeri Liz Trussin mukaan on tärkeää, että sääntöjä noudatetaan. 

– Hyväksyn erosi ja kunnioitan päätöstäsi. On tärkeää, että ministerilakia noudatetaan ja kabinetin luottamuksellisuutta kunnioitetaan, Truss sanoi omassa kirjeessään Bravermanille.

Pääministerin kujanjuoksu jatkuu

Myös Britannian horjuvan pääministerin kujanjuoksu jatkui tänään.

Hän kohtasi parlamentissa joukon pillastuneita alahuoneen jäseniä, jotka vaativat pääministeriä tilille tämän talouspolitiikan ratkaisuista.

Trussin talouspoliittinen poukkoilu on herättänyt voimakasta arvostelua ja suistanut pääministerin suosion ennätyksellisen alas. Truss on pahoitellut taloudelliseen sekasortoon johtaneiden uudistustensa toteutustapaa ja myöntänyt tehneensä virheitä.

Näin Iso-Britannia muuttuu kuningas Charlesin aikakaudella 8:20
Katso myös: Näin Britannia muuttuu kuningas Charlesin aikakaudella

Horjuva asema omassa joukossa

Trussin asema oman puolueen eli konservatiivien sisällä horjuu. Ainakin viisi puoluetoveria on julkisesti vaatinut pääministerin vaihtoa.

Nykykäytäntöjen mukaan Trussia ei kuitenkaan voisi haastaa epäluottamusäänestyksellä hänen ensimmäisen pääministerivuotensa aikana.

Konservatiivipuolue on sisäisesti hajallaan, joten ilmiselvää Trussin seuraajaa ei olisi tarjolla. Silti luottamus Trussiin on niin alhaalla, että hänen kauttaan povataan politiikan arvioitsijoiden keskuudessa yleisesti lyhyeksi.

Hintojen nousu samoin kuin käsissä oleva energiakriisi koettelee kansalaisia, joiden tyytymättömyys kanavoituu työväenpuolueen suosion kasvuna ja konservatiivien kannatusalhona.

Kyselytutkimuksen murskatuloksia

Tutkimus- ja analytiikkayritys YouGov julkisti eilen tuoreimpien mittaustensa tuloksia. Niiden perusteella konservatiivipuolueen jäsenet katuvat Trussin valintaa puolueen johtoon ja näin ollen myös pääministeriksi. 

Useampi kuin joka toinen äänestäisi Trussin taannoista vastaehdokasta Rishi Sunakia, mikäli heillä olisi mahdollisuus ottaa puolueen puheenjohtajavaali uusiksi. Ainoastaan joka neljäs puolueen jäsen tukisi Trussia nyt.Konservatiivipuolueen jäsenistä yli 80 prosenttia pitää Trussin tähänastisia toimia pääministerinä epäonnistuneina.


Lue myös:

    Uusimmat