Liz Truss nimitti ensimmäiset ministerinsä – valtakunnan huippupaikoilla ei yhtäkään valkoista miespoliitikkoa

Liz Truss on 17. pääministeri kuningatar Elisabetin valtakaudella – näin Britannian valtaapitävien tapaaminen sujui 1:01
Liz Truss on 17. pääministeri kuningatar Elisabetin valtakaudella – näin Britannian valtaapitävien tapaaminen sujui

Britannian uusi pääministeri Liz Truss on nimittänyt hallitukseensa ensimmäiset ministerinsä.

Valtiovarainministerin tehtävään hän nimitti entisen elinkeinoministerin Kwasi Kwartengin ja ulkoministeriksi entisen opetusministerin James Cleverlyn. Miehet ovat maan historian ensimmäisiä tummaihoisia poliitikkoja tehtävissään.

Hallituksensa sisäministeriksi Truss nimitti intialaistaustaisen Suella Bravermanin. Nimityspäätökset merkitsevät sitä, että ensimmäistä kertaa Britannian historiassa hallituksen neljän huippuministerin joukossa ei ole yhtäkään valkoista miespoliitikkoa.

Britannian poliittisen eliitin lisääntynyt etninen kirjavuus näkyi myös siinä, että Trussin vastaehdokas konservatiivipuolueen johtajakisan loppumetreillä oli Rishi Sunak, joka voittaessaan olisi noussut maan ensimmäiseksi perhetaustaltaan intialaiseksi pääministeriksi. 

Britanniassa konservatiivipuolue on nykyisin sukupuolijaoltaan tasa-arvoisempi ja etniseltä kirjavuudeltaan monipuolisempi kuin työväenpuolue, mutta vähemmistöäänestäjät suosivat edelleen työväenpuoluetta.

Truss itse on maan historian kolmas naispääministeri Theresa Mayn ja Margaret Thatcherin jälkeen. Kaikki kolme maan naispääministeriä ovat edustaneet konservatiivipuoluetta, eikä työväenpuolue ole vielä kertaakaan valinnut naista pysyväksi johtajakseen.

Etnisistä taustoistaan huolimatta uudet ministerit edustavat kovia oikeistolaisia arvoja myös maahanmuuttopolitiikassa ja kannattavat Boris Johnsonin kaudella haudottua suunnitelmaa siirtolaisten lähettämisestä Ruandaan.

Lue myös:

    Uusimmat