Britannian Elokapina lopettaa teiden tukkimisen ja vaihtaa taktiikkaansa: "Meistä tulee voima, jota ei voi jättää huomiotta"

Tältä se näytti: Elokapina katkaisi liikenteen keskellä Helsinkiä – poliisi kantoi mielenosoittajat pois 2:16
Elokapina katkaisi liikenteen keskellä Helsinkiä keväällä 2022 – poliisi kantoi mielenosoittajat pois

Elokapinan Britanniassa toimiva haara on päättänyt luopua tempauksista, joissa ryhmään kuuluvat ihmiset häiritsevät liikennettä tai julkisten paikkojen toimintaa.

Britannian Elokapinan mukaan sen tavoitteena on saada riveihinsä uusia aktiiveja, jotta ilmastokriisin ratkaisua vaativaan kampanjaan saadaan lisää vauhtia.

Elokapina on Britanniassa aiemmin muun muassa tukkinut tärkeitä teitä ja siltoja Lontoon keskustassa, saartanut öljynjalostamoja sekä rikkonut ikkunoita Barclays-pankin pääkonttorilla. Lisäksi ympäristöaktivistit ovat roiskineet tekoverta Britannian valtiovarainministeriön rakennuksen pintaan.

Huomio päättäjiin

Elokapina kertoo tiedotteessaan, että neljän vuoden tempauksilla on tähän mennessä saavutettu kovin vähän, ja ilmastopäästöt jatkavat vain kasvuaan.

Ryhmän mukaan se vaihtaa taktiikkaansa niin, että aktivistit aikovat jatkossa keskittyä etenkin päätöksentekijöiden painostamiseen.

– Meidän täytyy estää vallan väärinkäyttöä siirtyäksemme reiluun yhteiskuntaan, jossa fossiilisten polttoaineiden aikakausi päätetään yhdessä. Ahneuden ja voittojen sokaisemat poliitikkomme eivät tule suostumaan tähän ilman painetta, Britannian Elokapina taustoittaa päätöstään.

Britanniassa on lisäksi kaavailtu lakimuutosta, joka rajoittaisi juuri sellaisten mielenosoitusten järjestämistä, joista Elokapina tunnetaan. Poliisilla olisi jatkossa suurempi valta estää esimerkiksi julkisen liikenteen tai polttoaineen jakelun häirintä.

Britannian Elokapina kertoo suunnittelevansa huhtikuulle tempausta, jossa satatuhatta ihmistä kokoontuisi maan parlamentin rakennusten ympärille.

– Pidätysten ja tiesulkujen sijaan keskitymme tänä vuonna osallistumiseen. Toimimalla yhdessä meistä tulee voima, jota ei voi jättää huomiotta.

Järjestön tiedotteen otsikoksi oli valittu osuvasti ”lopetamme.”

Lähde: Reuters.

Lue myös:

    Uusimmat