Britannia suunnittelee sotilaskoneiden käyttöä koronarokotteiden saamiseksi maahan – Brexit-tullit uhkaavat toimituksia

Britannia suunnittelee kymmenien miljoonien koronarokoteannosten kuljettamista Belgiasta sotilaslentokoneilla.

Britit haluavat välttää viivästyksiä rajoilla maan EU-eron vuoksi. Lähteet maan terveys- ja sosiaalivirastosta sekä puolustusministeriöstä ovat vahvistaneet tiedon The Guardianille.

Tarkoituksena on tuoda 1. tammikuuta rokoteannoksia lentoteitse. Jos rokotetta tuotaisiin maanteitse, rautateitse tai laivoilla, toimitukseen tulisi lähteiden mukaan viivästyksiä.

Puolustusministeriön virkamiehet ja armeijan suunnitteluhenkilöstö ovat Guradianin mukaan äskettäin tavanneet hallituksen rokotetyöryhmän virkamiehiä keskustellakseen suunnitelmista.

Etusijalle asetetaan annosten nopea siirtäminen. 

Guardianin mukaan toiminta osoittaa sen, että ministerit ovat varautuneet häiriöihin satamissa ja kaupallisilla lentokentillä riippumatta siitä, syntyykö brexit-sopimusta vai ei. Britannia ei myöskään halua lykätä rokotteen saapumista missään olosuhteissa.

Neuvottelut jatkuvat

Uutinen tuli sen jälkeen, kun Britannian pääministeri Boris Johnson ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoittivat, että brexit-neuvottelut jatkuvat sunnuntaina. He aikovat keskustella asiasta myös maanantaina.

Guardianin hallituslähteistä on kuvailtu keskusteluja "viimeisiksi nopanheitoiksi". Sopu vaatii hallituslähteen mukaan EU:n halua kunnioittaa suvereniteetin ja valvonnan perusperiaatteita.

Euroopan komission pääneuvottelija Michel Barnier kommentoi asiaa lauantaina Twitterissä.

– Saa nähdä, onko tietä eteenpäin. Työ jatkuu huomenna, Barnier kirjoitti.

Lue myös:

    Uusimmat