BRICS-maat kokoustavat Etelä-Afrikassa – Putin tuskin ilmaantuu paikalle

Etelä-Afrikan Pretoriassa alkaa tänään BRICS-maiden kokous. Kokouksessa BRICS-maat keskustelevat suhteiden lähentämisestä Afrikan maiden kanssa.

Maan presidentti Cyril Ramaphosan isännöimään huippukokoukseen odotetaan paikalle Kiinan presidentti Xi Jinpingiä, Intian pääministeri Narendra Modia ja Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silvaa. Kokouksen teemana ovat BRICS-maiden ja Afrikan valtioiden suhde, ja kokoukseen on kutsuttu mukaan kaikki Afrikan maiden edustajat.

Lisäksi kokoukseen odotetaan "korkea-arvoista Venäjän edustajaa", kertoi Etelä-Afrikan ulkoministeri Naledi Pandor aiemmin. Tämä tarkoittanee, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin ole osallistumassa kokoukseen. Syy tähän on Putinille asetettu kansainvälinen pidätysmääräys.

Niin Kiina, Brasilia kuin Intia ovat ottaneet puolueettoman roolin Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan.

Lisää maita jäseniksi?

Kokouksessa on määrä keskustella myös siitä, tulisiko BRICS avata myös muiden valtioiden edustajille. Esimerkiksi Egypti ja Etiopia ovat ilmaisseet kiinnostusta liittyä ryhmän jäseniksi.

Kokoukseen onkin kutsuttu 69 eri valtion edustajaa.

BRICS-lyhenne tulee Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan englanninkielisistä alkukirjaimista. Se on näiden maiden löyhä yhteenliittymä, joka on pyrkinyt edustamaan vastavoimaa länsimaille.

BRICS-maat edustavat reilua 40 prosenttia maailman väestöstä ja yhteensä reilua 20 prosenttia maailman valtioiden bruttokansantuotteesta.

Helsingissä vastustettiin Putinia ja Venäjän hyökkäyssotaa – MTV Kansalaistorilla 9:43
Helsingissä vastustettiin Putinia ja Venäjän hyökkäyssotaa – MTV Kansalaistorilla.

Lue myös:

    Uusimmat