Mainos

Breivikin kantelu vankilaoloista oikeuteen – joukkomurhaajan käytös muuttunut viime aikoina

Norjan vuoden 2011 terrori-iskuista selvinneillä ja surmansa saaneiden omaisilla on edessään raskas viikko.

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik palaa tiistaina julkisuuden valokeilaan yli neljän vuoden tauon jälkeen, kun oikeudessa ryhdytään käsittelemään hänen valitustaan vankilaoloista.  

Julkisuudelta suojaan

Uhrien tukiryhmän mukaan monet aikovat yrittää suojautua kaikelta asiaa koskevalta julkisuudelta. 16-vuotiaan tyttärensä Utöyan verilöylyssä menettänyt Freddy Lie on valinnut toisen tien - ainoana uhrien omaisena hän aikoo seurata oikeudenkäyntiä paikan päällä.

– Tämä on minun tapani käsitellä asiaa. Tunnen kykeneväni hallitsemaan tilannetta paremmin, Lie kertoo.  

Lien kuolleen tyttären isosisko haavoittui vakavasti Breivikin luodeista heinäkuussa 2011. Menneet vuodet eivät ole olleet helppoja ja yritykset palata töihin päättyivät viime vuonna työkyvyttömyyteen. Kamppailu uuden elämän opettelemiseksi jatkuu.  

– Luulin jo olleeni pohjalla, mutta minulle viime joulu oli kaikkein raskain tapahtumien jälkeen. On vaikea nähdä tietä eteenpäin, Lie kertoo  

Pysyykö Breivik asiassa?  

Heti oikeudenkäynnin alkajaisiksi tiistaina jännitetään sitä, pysyykö Breivik omassa puheenvuorossa asiassa vai yrittääkö hän viestittää poliittista sanomaansa sanoin tai elein. Siinä tapauksessa tuomarin odotetaan puuttuvan tilanteeseen välittömästi.  

Varsinainen asiakysymys oikeudenkäynnissä on, rikkovatko Breivikin vankilaolot tämän ihmisoikeuksia ja oikeutta yksityisyyteen Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaisesti.  

Breivik saa tavata vankilassa vain vartijoita ja muuta ammattihenkilöstöä. Lisäksi hänen kirjeenvaihtonsa tarkastetaan, mikä on viranomaisten mukaan välttämätöntä sen varmistamiseksi, ettei Breivik pääse organisoimaan ääriainesten toimintaa vankilan muurien ulkopuolella.  

Norjalaisten mediatietojen mukaan Breivikin käytös on muuttunut viime aikoina arvaamattomammaksi. Lääkäreiden mukaan hän ei ole kuitenkaan kärsinyt eristämisestään. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.