Brasilian ulkoministeri syyttää Israelin virkaveljeään valehtelusta

Brasilian ulkoministeri Mauro Vieira syyttää Israelin vastinpariaan Israel Katzia valehtelusta.

Kiista liittyy Brasilian presidentin Luiz Inacio Lula da Silvan kommentteihin, joissa hän vertasi Israelin sotatoimia Gazassa holokaustiin aiemmin kuluvalla viikolla. Katz tuomitsi da Silvan puheet ja julisti presidentin persona non grataksi, eli ei-toivotuksi henkilöksi. Katz luonnehti da Silvan vertausta kuvaamalla sitä muun muassa "harhaiseksi". Katzin lausunnot olivat Vieiran mukaan "täysin hyväksymättömiä ja sisällöltään valheellisia".

Molemmat valtiot ovat kutsuneet toistensa suurlähettiläät puhutteluun. Brasilia on lisäksi vetänyt Israelin-suurlähettiläänsä pois Tel Avivista keskusteluja varten.

G20-ryhmän ulkoministerien tapaamista isännöivä Brasilia ja presidentti da Silva saivat eilen tukea Kolumbialta ja Bolivialta.

– Gazassa on (käynnissä) kansanmurha ja tuhansia lapsia, naisia ja vanhoja siviilejä murhataan pelkurimaisesti. Lula on kertonut totuuden ja totuutta täytyy puolustaa, muutoin barbarismi tuhoaa meidät, Kolumbian presidentti Gustavo Petro kirjoitti X-viestipalvelussa.

Bolivian presidentti Luis Arce puolestaan sanoi X:ssä tukevansa da Silvan ulostuloa sanomalla, ettei historia tule antamaan anteeksi heille, jotka ovat piittaamattomia barbarismin edessä.

Blinken vierailulle Etelä-Amerikkaan

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken saapui Brasiliaan eilen. Matkallaan hän osallistuu G20-kokoukseen ja vierailee lisäksi Argentiinassa tapaamassa tuoreen presidentin Javier Milein.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottajan Matthew Millerin mukaan Washington on eri mieltä da Silvan luonnehdinnasta koskien Israelin sotatoimia.

– Olemme olleet erittäin selväpuheisia sen suhteen, ettemme usko, että Gazassa on käynnissä kansanmurha.

Blinkenin vierailusta Etelä-Amerikkaan oli toivottu sillanrakennushetkeä Yhdysvaltojen sekä Brasilian ja Argentiinan välille. Israelin ja Brasilian kiistat ovat kuitenkin torppaamassa nämä haaveet.

Lue myös:

    Uusimmat