Mainos

BP:n huoltoasemat joutuivat boikottiin USA:ssa

Yhdysvalloissa on aloitettu useita boikottikampanjoita öljy-yhtiö BP:n huoltoasemia vastaan. Toistaiseksi boikoteilla on ollut vähän vaikutusta, mutta toiminta on vasta pääsemässä vauhtiin.

Yhden nopeimmin kasvavan boikottiryhmän takana on Public Citizen Energy Program -järjestö.

- Yhtiö, joka teki voittoa 14 miljardia dollaria viime vuonna, kieltäytyi käyttämästä murto-osaa tuotoista turvalaitteeseen. Sen puuttumisen vuoksi meneillään on kaikkien aikojen pahin öljytuho, järjestö paheksuu tiedotteessaan.

Järjestön sivuilla boikottiin on liittynyt tuhansia, ja Facebookin kautta mukaan on tullut yli 100 000.

- Meidän olisi pitänyt nähdä, että tämä on edessä. Yhtiö oli tapahtumahetkellä tutkinnan kohteena useista ympäristölakien rikkomuksista, järjestön johtaja Tyson Slocum sanoo.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on vahvistanut, että myös vuodosta on meneillään rikostutkinta. Samalla hallitus on ottanut etäisyyttä BP:hen ja sanonut, että yhtiön kanssa ei pidetä enää yhteisiä tiedotustilaisuuksia.

BP:n uusin yritys öljyvuodon hillitsemiseksi on meneillään, ja sen onnistumisen pitäisi selvitä loppuviikosta.

Boikotista kärsivät yrittäjät, ei öljy-yhtiö

Joillain alueilla, esimerkiksi Floridassa, myynti BP:n asemilla on laskenut hieman. Ainakaan vielä boikotti ei ole näkynyt myynnissä sen laajemmin.

Floridassa ja monilla muilla alueilla on nähty myös mielenosoituksia BP-asemien lähellä, mutta ne ovat saaneet liikkeelle vain muutamia kymmeniä kansalaisia.

- En ole koskaan ennen osoittanut mieltäni, en ikinä. Mutta mikään ei ole ennen todella vaikuttanut minuun tällä lailla, John Mitchell sanoi Fox-uutisille Floridassa.

- Se on yksi suurimmista öljyä myyvistä yhtiöistä maailmassa. Markkinat ovat maailmanlaajuiset. Nuo gallonat myydään muualla, jos Yhdysvallat ei halua niitä, painotti puolestaan Patrick Eakins Edison Oil -yhtiöstä CNN-uutisille.

Ostoboikotti ei vaikuta myöskään suoraan BP-yhtiöön, sillä huoltoasemien pitäjät ovat itsenäisiä yrittäjiä - eivät yhtiön palkkalistoilla. BP:n huoltoasemia on Yhdysvalloissa noin 11 500.

- Jos haluaa lähettää viestin BP:lle, niin ei pidä rangaista huoltoaseman omistajaa. Hänellä ei ole mitään tekemistä öljypolitiikan kanssa, ohiolainen yrittäjä sanoi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.