Bosnia-Hertsegovina palauttaa naisia ja lapsia Syyrian leireiltä viikonloppuna – "Emme ehdi valmistautua tähän"

3:57
Video: Keskustelu Isis-lasten tuomisesta Suomeen on noussut takaisin pinnalle – sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen kommentoi tilannetta MTV Uutisille.

Bosnia-Hertsegovina aikoo palauttaa viikonloppuna maahan ainakin 24 kansalaistaan leireiltä Syyriasta, kertoi maan turvallisuusministeri Dragan Mektic tiistaina. Ryhmään kuuluu naisia ja lapsia, joilla on mahdollisia yhteyksiä ääri-islamilaisiin jihadisteihin.

Palaajien kokonaismäärä voi olla jopa 40. Ryhmään kuuluu äitejä lapsineen sekä yksinäisiä lapsia.

Mekticin mukaan päätöksen kansalaisten palauttamisesta oli tehnyt Bosnian kolmijäseninen presidenttineuvosto ilman, että turvallisuusviranomaisia olisi kuultu tai konsultoitu asiassa.

– Emme ehdi valmistautua tähän kunnolla lauantaihin mennessä. Nämä ihmiset tulevat ilman virallisia asiakirjoja, ministeri valitti, mutta lupasi viranomaisten tekevän silti parhaansa.

Virallisten tietojen mukaan Bosniasta matkusti Syyriaan ja Irakiin vuosina 2012–16 noin 300 kansalaista, joista noin kolmasosa on saanut surmansa ja 49 palannut aiemmin takaisin kotimaahan. Palanneista monet olivat miehiä. Heistä 24 on tuomittu eripituisiin vankeusrangaistuksiin jihadisteihin liittymisen takia.

Bosnia-Hertsegovinan väestöstä noin puolet on muslimeja. Heistä ylivoimainen enemmistö on hyvin maltillisia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja