Mainos

Bolivian väliaikaispresidentti hylkäsi senaatin yrityksen armahtaa kapinan lietsomisesta syytetty Morales

Boliviassa maan väliaikainen presidentti Jeanine Anez on torjunut senaatin edustajien yrityksen armahtaa eronnut presidentti Evo Morales.

Moralesin senaatissa olevat puoluetoverit yrittivät estää mahdollisen oikeusprosessin Moralesia vastaan.

Anez torjui yrityksen ja totesi, että kukaan, joka on syyllistynyt rikokseen, ei saa armahdusta.

– Olemme täysin sopineet, että hallitukseni ei vainoa yhtäkään poliitikkoa, ammattiliitto- tai kunnallisjohtajaa, Anez sanoi toimittajille.

–  Mutta samalla olemme yksiselitteisiä sen suhteen, että kukaan, joka on syyllistynyt rikokseen, pilkannut lakia tai syyllistynyt vallan väärinkäyttöön, ei saa minkäänlaista armahdusta.

Armahdusehdotus tuli vain pari päivää sen jälkeen, kun väliaikaishallinnon sisäministeri jätti kanteen, jonka mukaan Moralesia syytetään kapinan lietsomisesta ja terrorismista. Moralesin väitetään muun muassa kehottaneen kannattajiaan jatkamaan kaupunkien saartoja.

Syyttäjät ovat aloittaneet tutkinnan tapauksesta. Oikeustaiston edetessä Moralesia voi odottaa maksimissaan jopa 30 vuoden vankeusrangaistus.

Morales pakeni Meksikoon erottuaan tehtävästään vajaat kaksi viikkoa vaalivilppiepäilyjen jälkeen.

Yli 30 kuollutta

Lauantaina paikallista aikaa Bolivian senaatti hyväksyi lakipaketin, joka mahdollistaa uusien presidentinvaalien järjestämisen. Lailla muun muassa kumottaisiin aiempien, vilpillisinä pidettyjen vaalien tulos ja muodostettaisiin uusi vaalituomioistuin.

Seuraavaksi laki etenee parlamentin alahuoneen käsittelyyn. Voimaan tullakseen se vaatii vielä väliaikaisen presidentin allekirjoituksen.

Lisäksi laki estäisi Evo Moralesin kahdella viimeisellä kaudella tietyssä virassa toimineita henkilöitä hakemasta jatkokautta samassa tehtävässä. Laki pätisi täten myös Moralesiin itseensä, eikä hän näin voisi asettua ehdolle uusissa presidentinvaaleissa.

Bolivia on kärsinyt väkivaltaisista levottomuuksista lokakuun vaalien jälkeen. Tiesulut ovat kurittaneet esimerkiksi La Pazia jo viikkoja. Kaupunkia vaivaa paha ruoka- ja polttoainepula. Yli 30 ihmisen kerrotaan kuolleen yhteenotoissa.

Anez ilmoitti eilen, että hänen hallituksensa valmistautuu tapaamiseen Moralesin kannattajien kanssa levottomuuksien rauhoittamiseksi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja