Bolivian Evo Morales julistautui kiistellyn presidentinvaalin voittajaksi – toista kierrosta vaaditaan

Vaalivirkailijat ovat julistaneet istuvan presidentin Evo Moralesin kiisteltyjen Bolivian presidentinvaalien voittajaksi. Vaalit ovat synnyttäneet maassa mielenosoituksia ja lakkoja.

Korkeimman vaalilautakunnan verkkosivujen mukaan Morales voitti vaalit hieman yli 47 prosenttiyksikön kannatuksella. Moralesin vastustaja Carlos Mesa sai sivujen mukaan yli 36,5 prosenttia äänistä, kun lähes kaikki äänet oli laskettu.

Marginaalin olisi oltava alle kymmenen prosenttia, jotta vaaleissa järjestettäisiin toinen kierros.

Vaalilautakuntaa on kritisoitu ankarasti ääntenlaskentatavasta. Kriitikkojen joukossa on lautakunnan irtisanoutunut varapuheenjohtaja.

– Voitimme ensimmäisellä kierroksella, Morales sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hän lisäsi, että jos marginaali olisi ollut alle kymmenen prosenttia, hän olisi kunnioittanut tulosta.

– Jos meidän täytyisi mennä toiselle kierrokselle, menisimme, Morales sanoi.

Tulos tarkoittaa sitä, että Morales pysyisi vallankahvassa vuoteen 2025. Hän on jo nyt Latinalaisen Amerikan pisimpään istunut presidentti.

Vastaehdokas pyytää jatkamaan mielenosoituksia

Mesa sanoi keskiviikkona, että ei tule tunnustamaan vaalilautakunnan laskemia tuloksia. Mesan mukaan lautakunta manipuloi laskentaa vasemmistolaisen Moralesin hyödyksi. Hän vaatii uusintakierrosta ja on pyytänyt tukijoitaan jatkamaan mielenosoituksia.

Amerikan valtioiden järjestön (OAS) tarkkailijat ovat ilmaisseet huolensa ääntenlaskennasta, sillä alkuun vaikutti siltä, että kisa Moralesin ja Mesan välillä olisi tasaisempi.

Yhdysvallat, Brasilia, Argentiina ja Kolumbia ovat ilmaisseet huolensa laskennasta ja ehdottaneet toista kierrosta.

Myös Euroopan unioni tuki torstaina vaatimuksia toisesta kierroksesta.

– Paras vaihtoehto olisi järjestää toinen kierros, jotta luottamus voitaisiin palauttaa ja voitaisiin varmistaa kunnioitus bolivialaisten demokraattiselle valinnalle, EU sanoi yhteisessä lausunnossa OAS:n kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat