Bob Marleyn kuolemasta 20 vuotta

Reggae-musiikin kuninkaan legenda kasvaa yhä

Reggae-musiikin kuninkaan Bob Marleyn kuolemasta tulee kuluneeksi huomenna 20 vuotta. Marley ehti tehdä 36-vuotisen elämänsä aikana niin merkittävän elämäntyön, että hänen asemansa reggaen ylivertaisena tähtenä vahvistuu edelleen.

Marleyn legenda ei näy vähiten hänen lapsuudenkodissaan, Jamaikan pääkaupungin Kingstonin ghetossa Trench Townissa. Vaikka Marley on kaikkien aikoen eniten levyjä myynyt reggae-artisti, hän oli faniensa näkökulmasta nöyrä ja tunnettu anteliaisuudestaan.

Kolmannessa maailmassa Bobia pidetään myös esimerkkinä siitä, että köyhistäkin oloista on mahdollista ponnistaa supertähdeksi. Bob Marley oli valkoisen isän ja mustaihoisen äidin lapsi, joten hän joutui kasvuiässään molempien puolien syrjimäksi Kingstonissa. Ne, jotka tunsivat Marleyn, sanovat, että juuri lapsuuden kovat kokemukset loivat Bobin empatian köyhiä ja heikossa asemassa olevia kohtaan.

-Marley oli suurin tietämäni ihminen. Hän rakasti muita enemmän kuin itseään, suitsuttaa 34-vuotias Bob Gordon, joka tapasi Marleyn pestessään lapsena autojen tuulilaseja Kingstonin kaduilla.

-Hän ei ollut ainoastaan muusikko, viihdyttäjä tai perheenisä. Bob oli myös humanisti, tähdentää Gordon, joka väittää viettäneensä lapsena paljon aikaa Marleyn Hope Roadin asunnolla. Gordonin määreet "sanansaattaja" ja "erikoislahja ihmiskunnalle" sopivat nekin hyvin Bob Marleyn kasvavan legendan rakennusaineiksi.

Samoilla linjoilla on levymoguli Chris Blackwell, mies, joka antoi Marleylle tilaisuuden nousta tähdeksi.

-Mielestäni Bob on roolimalli syrjityille ihmisille kautta planeetan. Hän sai tuon manttelin todella hyvin luonnollisesti. Ei hän ollut suunnitellut päätyvänsä tällaiseen asemaan. Se vain tapahtui, Blackwell tähdentää.

Mukana politiikassa

Vaikka Marleyn musiikki soi ympäri maailmaa, sen asema hänen kotisaarellaan Jamaikassa on omaa laatuaan. Voi sanoa, että Jamaika värähtelee tänäänkin Bobin musiikin tahtiin.

Marleyn sävelmät kuten Redemption Song, Rebel Music ja No Woman, No Cry tulvahtavat kirjaimellisesti jokaisen baarin ovesta Jamaikalla. Lisäksi tuhannet palvovat Bobia rastafari-uskonnon lähetyssaarnaajana.

Rastafarit pitävät marijuanaa sakramenttina ja Etiopian edesmennyttä kuningasta Haile Selassieta jumalana. Kingstonin katujen seinillä näkee niin ikään tuhansia maalauksia, joissa Marley nähdään mm. Wailers-yhtyeen varhaisten jäsenten Bunny Wailerin ja Peter Toshin kanssa.

Hyvin muistetaan sekin, että Marley nosti reggaen merkittäväksi poliittiseksi voimaksi Jamaikalla. Hän muun muassa toimi rauhanvälittänä saaren verisissä vaaleissa vuonna 1978. Kovin moni muu muusikko ei liene yltänyt vastaavaan; Frank Sinatrasta tosin on puhuttu presidentintekijänä.

Ei ole yllättävää, että Bob Marleyn lapsuudenkoti Trench Townissa on julistettu suojelukohteeksi. Pystyssä on edelleen myös Marleyn myöhempi koti, paremmalla puolella kaupunkia sijaitseva Hope Road. Myös Marleyn synnyinpaikka, Jamaikan pohjoisosan syrjäinen Nine Mile, on turistien suosima pyhiinvaelluskohde.

-Marley on nykyisin suurin syy turistimatkoihin Jamaikalle. Ennen matkailijat tulivat auringon vuoksi, vertaa Bob Marley -säätiön johtaja Eleanor Wint.

Sävelmät eivät vanhene

Oleellisinta kaikesta huolimatta on Marleyn musiikki, joka näyttää kestävän erinomaisesti aikaa. Hän on edelleen reggaen parhaiten myyvä artisti. Yksin Yhdysvalloissa Bobin albumeita myytiin viime vuosikymmenellä 4,6 miljoonaa kappaletta.

Musiikkihistorioitsija Roger Steffens arvioikin, että Marley oli 1900-luvun ehkä merkittävin muusikko.

-Marleyn musiikki kosketti ihmisiä syvemmin kuin kenenkään muun 20. vuosisadan artistin sävelmät. Hänen musiikkinsa ylittää rajoja tavalla, johon edes Lennon ja Dylan eivät ole yltäneet, Steffens väittää. Bob Marley tuli kansainvälisesti tunnetuksi vuoden 1972 Wailers-albumilla Catch a Fire. Seuraavana vuonna ilmestynyt Burnin' toi bändille läpimurtohitit Get Up Stand Up sekä I Shot The Sheriff. Peter Tosh ja Bunny Wailer olivat mukana vielä näillä levyillä.

Vuoden 1974 Natty Dread -albumille bändi nimettiin uudelleen muotoon Bob Marley & The Wailers. Natty Dreadilta löytyy mm. Marleyn rakastetuimpiin kappaleisiin lukeutuva No Woman, No Cry. Seuraavana oli vuorossa musiikkihistorian parhaisiin rankattu konserttialbumi, Lontoossa äänitetty Live! Tässä vaiheessa Marleysta tuli maailmantähti. Tätä seurasivat vuosi per levy -tahtia Rastaman Vibration, Exodus ja Kaya. Niiltä löytyivät esimerkiksi hitit War, Exodus ja Is This Love.

Vuonna 1978 julkaistiin toinen live-levy Babylon By Bus. Marleyn elinaikana julkaistujen pitkäsoittojen sarjan päättivät levyt Survival ja Uprising. On arvioitu, että Uprisingin päätösraita Redemption Song summaa osuvasti Marleyn sanoman ytimen.
(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat