Björn Wahlroosin Thomas-poika meinattiin kidnapata jättilunnaiden toivossa – väkivaltaisessa suunnitelmassa miljonääri-isälle aiottiin lähettää pojan irti leikattuja ruumiinosia

3:08
Rikospaikka: True Crime Suomi pureutuu tapauksen taustoihin.

Rikolliset tekivät katalan suunnitelman yritysjohtaja ja miljonääri Björn Wahlroosin pojan kidnappaamiseksi syksyllä 2011. C Moren Rikospaikka: True Crime Suomi -sarjan jaksossa pureudutaan siihen, kuinka Thomas Wahlroos oli tarkoitus viedä metsämökkiin ja vaatia hänestä viiden miljoonan euron lunnaita. 

Sampo-konsernin ja UMP:n hallitusten puheenjohtaja Björn "Nalle" Wahlroos on ollut pitkään Suomen suurituloisimpien henkilöiden joukossa. Todennäköisesti juuri tämän takia rikolliset keksivät katalan juonen, jolla he saisivat osan Wahlroosin rahoista itselleen.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Jari Räty kertoo Rikospaikka: True Crime Suomi -sarjassa, että poliisit saivat kesällä 2011 vihiä Wahlroosin aikuisen Thomas-pojan kidnappaussuunnitelmasta.

Suunnitelman takana oli suomalainen, kovan väkivaltataustan omaava rikollinen, joka värväsi itselleen torpedoja eli varsinaisen likaisen työn tekijöitä Virosta.

Yksityiskohtainen ja raju suunnitelma

Thomas oli tarkoitus siepata hänen Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevasta kodistaan.

Suunnitelma oli hyvin yksityiskohtainen ja se oli mietitty tarkasti lähes viimeistä piirtoa myöten. Räty kertoo, että suunnitelman mukaan mies kolkattaisiin kotiovella, suu teipattaisiin ja hänet sidottaisiin. Uhri olisi kuljetettu piiloon Lempäälään, josta oli hankittu mökki juuri tätä tarkoitusta varten. Seuraavaksi olisi ollut lunnasvaatimuksen vuoro.

– Siellä oli tarkoitus videoida ja uhkailla häntä ja stten lähettää video isälle. Siinä olisi ollut tällainen viiden miljoonan euron lunnasvaatimus. Tätä vaatimusta olisi vahvistettu sillä, että siinä olisi ollut tämän pojan sormi mukana, Räty kertoo.

– Se oli raju suunnitelma, siinä olisi käytetty kovaa väkivaltaa

Suunnitelmassa oli mietitty myös se vaihtoehto, jos rahoja ei olisi heti maksettu.

– Suunnitelma oli, että sitten lähetetään vähän suurempia kehonosia seuraavaksi ja sillä pyritään sitten vauhdittamaan tätä lunnasvaatimusta.

Thomasin sieppaaminen osoittautui kuitenkin hankalaksi, sillä hän ei viettänyt kovin paljoa aikaa Suomessa. Niinpä sieppaajien suunnitelma muuttui ja uudeksi kohteeksi valikoitui Espoossa asuva miljonääriperhe.

Perhettä oli seurattu ja kuvattu etukäteen, ja pääpiirteittäin suunnitelma pysyi ennallaan.

Yllättävä tietolähde paljasti suunnitelman

Syyskuussa 2011 suunnitelma oli valmis toteutettavaksi. Virolaisille torpedoille oli hankittu jopa jo liput 9. syyskuuta lähtevään laivaan.

Poliisi kuitenkin sai tietoa suunnitelmasta erikoisesta ja yllättävästä lähteestä: toiselta torpedolta.

Suomen ja Viron viranomaiset päättivät yhdessä, että on aika toimia eikä suunnitelmaa saa viedä enää pidemmälle, ettei kenellekään aiheuteta enää enempää vaaraa.

Tekijät pidätettiin ja sieppaussuunnitelma saatiin estettyä viime metreillä.

Tallinnan käräjäoikeus ja myöhemmin myös hovioikeus tuomitsi sieppausta valmistelleen suomalaismiehen kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Miehen apurit saivat puolestaan hovioikeudessa 2 vuotta ehdollista.

Tapausta ruoditaan suoratoistopalvelu C Moressa nähtävässä Rikospaikka: True Crime Suomi -sarjassa, jonka kymmeneen jaksoon on koottu kotimaan rikoshistorian keskeisimpiä tapauksia. MTV Uutiset julkaisee kesän aikana artikkelin sarjan jokaiseen jaksoon liittyen.

Jaksoissa perehdytään rikosten taustoihin ja yksityiskohtiin MTV:n rikostoimittajien Jarkko Sipilän ja Pekka Lehtisen luotsaamana.

Kyseistä kidnappaussuunnitelmaa käsittelevässä jaksossa selviää, miten lunnaiden kanssa oli suunniteltu toimittavan, miten yleisiä kidnappaukset Suomessa ylipäänsä ovat ja miksi kummassa toinen torpedoista kertoi poliisille kidnappaussuunnitelmasta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja