Björn Wahlroosin poika aiottiin siepata syrjäiseen mökkiin – MTV:n Rikospaikka paljastaa: Raakaan suunnitelmaan kuului lähettää pojan sormi isälleen

Björn Wahlroosin poika aiottiin siepata –  suunnitelmaan kuului lähettää pojan sormi isälleen 1:01

Illan Rikospaikka-ohjelma paljastaa uusia yksityiskohtia kahden suomalaismiehen raa'asta suunnitelmasta siepata yritysjohtaja Björn WahlroosinThomas-poika Helsingin Kaivopuistosta syksyllä 2011.

Poika olisi viety panttivangiksi Lempäälässä sijainneeseen metsämökkiin, jonka kidnappausta valmistelleet olivat vuokranneet. Likaisen työn tekijöiksi miehet olivat värvänneet kaksi virolaista torpedoa. 

– Wahlroosin poikaa oli tarkoitus kuvata mökissä videolle, uhkailla ja lähettää video isälle. Viiden miljoonan euron lunnasvaatimusta olisi vahvistettu sillä, että lähetyksen mukana olisi ollut pojan sormi, rikosylikomisario Jari Räty kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Jos lunnasrahoja ei olisi maksettu, sieppaajat olisivat suunnitelman mukaan lähettäneet suurempia kehon osia. Wahlroosin poikaa oli tarkkailtu ja hänen kuviaan sekä Kaivopuistossa olleen asunnon kuvia oli näytetty torpedoille.

Kohde vaihtui

Kidnappaussuunnitelman kohde kuitenkin vaihtui.

Wahlroosin poika koettiin hankalaksi siepata, koska hän oleskeli siihen aikaan paljon ulkomailla. Uudeksi kohteeksi epäillyt valitsivat espoolaisen miljonääriperheen, jossa oli kolme lasta.

Perheen taloon oli tarkoitus hyökätä väkivaltaisesti, teljetä heidät kellariin ja valita varsinainen panttivanki Lempäälän mökille vietäväksi. Myös tässä tapauksessa lunnasvaatimus olisi ollut 5 miljoonaa. Suomalaiset epäillyt olivat tarkkailleet perhettä, keränneet heistä erilaisia tietoja ja ottaneet kuvia.

Poliisi esti yhteistyöllä sieppauksen

Viron poliisi ja Suomen keskusrikospoliisi tutkivat juttua yhteistyössä. Poliisi oli saanut kesällä 2011 tiedustelun kautta vihiä kidnappaussuunnitelmasta.

Ratkaisevaa oli lopulta se, kun toinen virolaisista torpedoista puhui poliisille. Hän oli pelännyt joutuvansa teon jälkeen suomalaisen pääepäillyn eliminoimaksi ja paljasti siksi koko suunnitelman poliisille. KRP:n mukaan suomalaisella pääepäillyllä oli vahva väkivaltarikostausta.

– Se oli raju ja hyvin yksityiskohtainen suunnitelma. Sekä meillä että Viron poliisilla oli käsitys, että se oli myös toteuttamiskelpoinen suunnitelma, mikäli poliisi ei pääsisi siihen väliin, Räty kertoo ohjelmassa.

Epäillyt otettiin kiinni Tallinnan satamassa syyskuussa 2011, kun he olivat lähdössä laivalla Suomeen toteuttamaan tekoa.

Toinen suomalaisista tuomittiin Virossa sieppauksen valmistelusta kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen, toinen sai kaksi vuotta ehdollista hovioikeudessa.

Rikospaikka keskiviikkoisin MTV3-kanavalla 22.35

Lue myös:

    Uusimmat