Björn Wahlroos ymmärtää yliopistoa valtaavia opiskelijoita, mutta "he ovat väärässä"

Erikoishaastattelussa talousvaikuttaja Björn Wahlroos 17:12
Katso video: Näin Wahlroos muisteli Kekkosen vastaanottoa Vanhan valtauksessa 60-luvulla.

Talousvaikuttaja Björn Wahlroos vieraili MTV:n Viiden jälkeen ohjelmassa. Juuri uuden muistelmateoksen julkaissut Wahlroos kertoi ymmärtävänsä hallituksen leikkauksia vastustavia opiskelijoita, mutta ei jaa heidän mielipidettään epäoikeudenmukaisesta kohtelusta.

Björn Wahlroos muisteli  haastattelussa naureskellen, miten hän oli itse nuorena mukana valtaamassa Vanhaa ylioppilastaloa Helsingissä.

Tänään opiskelijat valtaavat yliopistoa vastustaakseen hallituksen leikkauksia ja opintotuen indeksijäädytystä. Samalla tasavallan presidentti Sauli Niinistön saapuminen maanpuolustuskurssin tilaisuuteen vaikeutui hieman.

– Vanhan valtauksessa estettiin presidentti Kekkosen pääsyä paikalle. Se on nuoruuden hurmaa, sitä ymmärrän. Ikävää on se, että jos 30-vuotiaana jää vielä saman hurman valtaan, Wahlroos pohti.

Leikkausten ja indeksijäädytysten suhteen Wahlroos on eri mieltä valtaukseen osallistuvien opiskelijoiden kanssa.

– Asiakysymykset ovat eri asia. Siinä he ovat väärässä. Opiskelijat eivät ole se eniten ongelmissa oleva ryhmä sosiaalipolitiikassa, hän toteaa.

Opiskelijoille Wahlroosilla riittää siis myös ymmärrystä, mutta ay-liikettä hän arvostelee yhä.

– Teollisuusyhtiöiden hallituksissa työskennellessäni olen huomannut, että ay-liike ei ole luonut talouskasvua vaan suojannut omaa etuaan, Wahlroos moittii.

Kaipaa verouudistusta

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmaa Wahlroos kehuu parhaaksi pitkään aikaan. Hän kaipaa kuitenkin talouskasvua tukevaa verouudistusta Ruotsin mallin mukaan.

– Tarvitaan suuri verouudistus. Pitäisi antaa huomattava ojennus osinkoverotuksessa kaikille. Häviämme 6–0 Euroopalle ja myös Ruotsille.

– Ruotsin verojärjestelmä ei ole Ruotsin kokoomuslaisten tekemä, se on Ruotsin demareiden tekemä. He ovat poistaneet esimerkiksi perintöveron ja lahjaveron, ja kaikille on vain yksi valtion veroluokka, 20 prosenttia. Kaikki tämä on tehnyt Ruotsista kilpailukykyisen talouden ja ruotsalaiset kapitalistit muuttavat takaisin Lontoosta maahan ja maksavat kovia veroja, Wahlroos puhui Viiden jälkeen ohjelmassa Joonas Turusen haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat