Mainos

Biopolttoaineet nostavat ruoan hintaa

Suomessa biopolttoaineiden suosio näkyy etenkin rehun hinnan nousuna, mikä lisää kustannuksia liha- ja maitotuotannossa.

Biopolttoaineiden suosio nostaa ruoan hintaa tulevaisuudessa. Näin arvioivat OECD sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO raportissaan.

Järjestöt povaavat erityisesti viljojen ja maitotuotteiden maailmanmarkkinahintojen kasvavan 20-50 prosenttia vuoteen 2016 mennessä, kun hintoja vertaa viime vuosien keskiarvoon.

Yhdysvaltojen maissipohjaisen bioetanolituotannon uskotaan kaksinkertaistuvan kymmenessä vuodessa. Jo nyt bioetanolibuumi on nostanut maissin maailmanmarkkinahintoja. Suomessa tämä näkyy etenkin rehun hinnan nousuna, mikä lisää kustannuksia liha- ja maitotuotannossa.

Ruoan hinta uhkaa kasvaa Suomessakin

Bioenergian lisääntynyt tuotanto maailmalla uhkaa nostaa elintarvikkeiden hintoja myös Suomessa.

-Yhdysvaltojen kohonnut maissinhinta vaikuttaa rehun hintaan myös Suomessa. Rehuhinnat ovat nyt nousussa, ja se lisää lihan- ja maidontuotannon kustannuksia, toteaa Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Juutinen ei lähde arvioimaan, mikä on rehun hinnankorotusten vaikutus kuluttajahintaan. Juutinen muistuttaa, että raaka-aineiden hinnan osuus kuluttajatuotteista on suhteellisen pieni.

Suomen oma biopolttoainetuotanto ei juuri aiheuta hintapaineita, koska tuotanto on Suomessa vielä pientä. Viime vuonna energiakasvien tuen piirissä oli noin 17000 peltohehtaaria, mikä on alle prosentti Suomen peltopinta-alasta. Juutisen mukaan biopolttoainetuotannon aiheuttamat hintapaineet voitaisiin Suomessa välttää myös tulevaisuudessa.

-Meidän on mahdollista hieman pelata politiikkaamme Suomen eduksi, koska meillä on ylijäämäpeltoa käytettävissä. Voimme suunnitella peltojen käytön järkeväksi sekä energiaa että ruokaraaka-aineita varten, Juutinen arvioi.

Elintarviketeollisuusliitossa ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitossa MTK:ssa ei uskota ruoan hinnan räjähdysmäiseen kasvuun Suomessa. MTK:n tutkimuspäällikkö Johan Åberg arvioi elintarvikkeiden hintojen noudattelevan lähivuosina Suomen yleistä kustannuskehitystä. MTK:n mukaan palkkakustannukset ja energian hinta aiheuttavat Suomessa enemmän hintapaineita kuin biopolttoaineet.

Åberg myöntää viljojen hintojen nousseen jo huomattavasti Suomessakin, mutta muistuttaa, että olemme vasta saavuttamassa 90-luvun puolivälin jälkeisiä hintoja

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.