Bidenin talouslinjana olisi ”käpertyä sisäänpäin” – Yhdysvaltojen nahistelu Kiinan kanssa ja koronapandemian hoito vaikuttavat suomalaisiin vientiyrityksiin

Mitä presidentinvaalien tulos tarkoittaa USA:n ja EU:n yhteistyölle? 8:04

Epävarmuus Yhdysvaltojen vaalituloksesta heilutti aluksi maailmalla pörssikursseja, mutta päivän edetessä kurssit kääntyivät monin paikoin jopa prosenttiyksikön tai parin nousuun.

Kurssit nousivat myös Yhdysvalloissa, jossa erityisesti teknologiayritysten kurssit olivat nousussa. Tiukka vaalitaisto ja Joe Bidenin mahdollinen voitto ei tullut näin markkinoille suurena yllätyksenä.

Maailmalla ja myös Suomessa odotetaan jo tulevan presidentin talouspäätöksiä.

– Miten koronapandemia hoidetaan USA:ssa, minkälaisia elvytyspaketteja tulee. Se osaltaan kertoo minkälaisia kasvulukuja voidaan odottaa ja minkälaisia näkymiä on meidän vientiyrityksille, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu sanoo.

Suurennuslasin alla ovat erityisesti Yhdysvaltojen suhteet Kiinaan.

– Tarkalla silmällä katsotaan, mitä USA tekee Kiinan kanssa. Kohdistuuko eurooppalaisiin ja suomalaisiin yrityksiin esimerkiksi rajoituksia. Voi syntyä teknologista kilvoittelua ja se saattaa kohdistua myös meidän yrityksiin, jos Yhdysvallat ja Kiina luovat uusia rajoituksia, Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen sanoo.

Joe Bidenin mahdollinen voitto tarkoittaisi yhteistyöhakuisempaa ja ilmastoystävällisempää talouslinjaa, mutta täyskäännöstä esimerkiksi kauppapolitiikassa ei tulisi.

Biden on jonkin verran samoilla linjoilla kuin Donald Trump.

– Myös Bidenin Amerikka käpertyy sisäänpäin. Amerikkalaisia yrityksiä houkutellaan palaamaan takaisin kotimaahan.  Biden arvostaa kuitenkin kansainvälistä yhteistyötä. Hänkin vetäisi kuitenkin kovaa linjaa Kiinaa kohtaan. Se aiheuttaa huolta yritysten kannalta, Turtiainen miettii.

Bideniä pidetään talouden kannalta vakaampana vaihtoehtona kuin Donald Trumpia, joka on herättänyt hämmennystä esimerkiksi teräs- ja alumiintulleilla.

– Jos Biden valitaan, samanlaisia yllätyksiä ei ole kauppapolitiikan puolelta tulossa, Tuuli Koivu uskoo.

Bidenin kunnianhimoisempi ilmastopolitiikka voisi luoda parempia olosuhteita myös suomalaiselle cleantech-teollisuudelle.

Pitkä epävarmuus myrkkyä taloudelle

Jos presidentinvaalin tulos ei selviä nopeasti, se vaikuttaa myös talouteen.

– Jos epävarmuus jatkuu pitkään niin se alkaa syödä talouspolitiikan uskottavuutta. Se voi heikentää osakekursseja. Meillä on taloudessa kuitenkin paljon muitakin tekijöitä. Erityisesti koronapandemia hallitsee näkymiä, Koivu toteaa.

– Jos tulosta odotetaan pitkään, se kertoo siitä, että Yhdysvallat on rikki ja hajallaan. Se on surullista, jos Yhdysvallat menettää johtavan asemansa eikä edistä esimerkiksi vapaakauppaa niin kuin on joskus tehnyt. Yhdysvallat saattaa keskittyä ennemmin omiin ongelmiinsa eikä yhteisten ratkaisujen hakemiseen ilmasto- ja kauppapolitiikassa, Saila Turtiainen kertoo.

Yhdysvalloissa Bidenin voitto tarkoittaisi todennäköisesti voimakkaampaa koronaelvytystä sekä korkeampia veroja.

– Bidenin ja demokraattien talouspolitiikan linja on erilainen kuin Trumpilla. Demokraatit korostavat julkista sektoria. Se tarkoittaisi enemmän elvytystä, mutta myös lisää veroja. Ja Trump ajaa verojen vähentämistä, Tuuli Koivu toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat