Mainos

Berner: VR:n monopoliasemalle loppu tällä hallituskaudella

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) haluaa lopettaa VR:n monopoliaseman henkilöliikenteessä tämän hallituskauden aikana. Berner sanoo MTV:n Uutisekstran haastattelussa, että edellytykset kilpailun avaamiselle ovat olemassa jo ensi vuoden maaliskuussa.

Tämän hetkisen sopimuksen mukaan VR:n monopoliasema henkilöliikenteen kaukojunissa jatkuu vuoteen 2024 saakka.

– VR:n kanssa käymme sopimusneuvotteluita tällä hetkellä tämän sopimuksen muuttamiseksi. Tavoite on se, että me jo tällä hallituskaudella voidaan saavuttaa se, että meillä ei olisi enää yksinoikeutta raideliikenteessä VR:llä, Berner sanoo.

Bernerin mukaan monopoliaseman purkaminen koskisi kaikkia reittejä eikä pelkästään kannattamattomia yhteyksiä.

– Tavoite on se, että tämän hallituskauden aikana voidaan saada kaikille raiteille myöskin muita toimijoita, mutta ilman muuta se tarkoittaa sitä, että VR:llä on erittäin hyvä mahdollisuus olla itse toimittamassa näitä palveluja ja VR tulee jatkossakin varmasti olemaan hyvin keskeinen toimija, Berner sanoo.

Bernerin mukaan kilpailun edellytykset ovat olemassa jo ensi vuoden maaliskuussa. Sitä ennen ratkaistaan muun muassa sopimuskysymykset ja kalustoratkaisut.

– Nyt meillä on hyvin avointa vielä se, minkä tyyppiset yhtiöt täällä lopulta toimivat. Haluavatko he rakentaa enemmän alueellista toimintaa? Haluavatko he rakentaa pitkien yhteysvälien toimintaa? Yhdistävätkö he bussi- ja raidetoimintaa? Ja sitten me oikeastaan vasta nähdään, miten näille keskeisille raideväleille tulee tapahtumaan, Berner sanoo.

Bernerin mukaan varsinainen liikenne saadaan käyntiin vuoden 2017 alkupuolella. Lopetettujen junavuorojen korvaavista suunnitelmista kerrotaan jo ensi viikolla.

Lisää aiheesta ja Bernerin koko haastattelu on katsottavissa MTV:n Uutisextra-lähetyksessä tänään Seitsemän uutisten jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.