Mainos

Berner keskusteli oikeuskanslerin kanssa ennen ehdokkuuttaan SEB:n hallitukseen: "Toimintakykyisen ministerin ja pörssiyhtiön hallituksen jäsenyys on huonosti yhteensovitettavissa"

5:35
Sipilä kommentoi Bernerin mahdollista hallituspaikkaa Kesärannassa

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) keskusteli hänen kanssaan etukäteen ehdokkuudestaan ruotsalaisen pörssiyhtiön hallitukseen. 

– Tämähän koskee perustuslain 63. pykälää ministerin sidonnaisuuksista, jossa ministeriä kielletään hoitamasta sellaista tointa, joka voi haitata ministerin tehtävän täysipainoista hoitamista tai luottamusta ministerin puolueettomuuteen, Pöysti kertoo. 

Ristiriita Bernerin eri toimien välillä voi syntyä, mikäli kevään hallitusneuvottelut kestävät pitkään eduskuntavaalien jälkeen. 

– Tarvittaisiin toimintakykyinen hallitus, niin tämä ristiriita voisi päästä syntymään, jos hallitusneuvottelut kestävät pitkään, Pöysti arvioi tilannetta.

– Olen kyllä todennut, että varsinaisen toimintakykyisen ministerin, hallituksen ja pörssiyhtiön hallituksen jäsenyys on huonosti yhteensovitettavissa. 

Suomessa ei karenssisääntöjä

Oikeuskansleri Pöysti muistuttaa, että Suomessa ei ole käytössä karenssisääntöjä, vaan ministerit voivat ministeriajan jälkeen hakeutua haluamaansa toimeen.

Pöystin mukaan ministeri Bernerin kanssa on käyty läpi menettelytapoja, mikäli SEB:n hallitus valitsee hänet tehtävään. Tällöin Bernerin on tehtävä sidonnaisuusilmoitus. 

– Asia sinänsä on jo nyt julkinen. Olen jo kiinnittänyt huomiota mahdollisiin esteellisyystilanteisiin, jos sellaisia voisi syntyä. Berner pidättäytyy rahoitusmarkkinoihin liittyvistä tehtävistä jo nyt, jos sellaisia valtioneuvostossa sattuisi olemaan, Pöysti summaa. 

SEB:n yhtiökokous järjestetään Tukholmassa 26. maaliskuuta, jolloin lopullinen päätös uusista hallitusjäsenistä tehdään.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja