Mainos

BBC: Pohjois-Korea kertoi ydinasevalmiudestaan

Pohjois-Korealla on ydinase, maan radio kertoi tänään Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Pohjois-Korean radion mukaan maa on kehittänyt "vahvoja sotilaallisia vastatoimia, ydinase mukaanlukien" vastatakseen Yhdysvaltain kasvavaan ydinaseuhkaan. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Pohjois-Korea on virallisesti myöntänyt ydinaseen olemassaolon. Asiantuntijoiden mukaan kyse saattaa olla myös taktisesta vedosta Yhdysvaltain taivuttelemiseksi neuvottelupöytään. -Yhdysvallat uhkailee ja vastaamalla Pjongjang viestittää: meilläkin on ydinase, joten etsikäämme tietä neuvotteluihin, kansainvälisten suhteiden professori Michael Yahuda arvioi BBC:n verkkopalvelun haastattelussa.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on nimennyt Pohjois-Korean osaksi maataan uhkaavaa "pahuuden akselia" ja syyttänyt sitä joukkotuhoaseiden kehittelystä. Lokakuussa Yhdysvallat ilmoitti vakuuttuneensa siitä, että Pohjois-Korea kykenee valmistamaan ydinasekelpoista uraanirikastetta. Puolustusministeri Dick Cheney arveli, että maalla saattaa olla myös "yksi tai kaksi ydinasetta".

Pohjois-Korea on joutumassa ydinase-epäilyn takia yhä pahemmin eristyksiin. Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat, EU, Japani ja Etelä-Korea sopivat keskeyttävänsä polttoaineavun maalle. Maahan on toimitettu vuosittain ilmaiseksi 500 000 tonnia polttoöljyä vastineena siitä, että Pohjois-Korea jäädytti ydinvoimaohjelmansa. Yhdysvallat katsoo vuodelta 1994 peräisin olevan sopimuksen rauenneeksi, kun Pohjois-Korea sen mukaan on myöntänyt kehittelevänsä ydinasetta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.