Mainos

BBC: Espanjasta löytyy kylä, jossa pariskunta on asunut kahdestaan 30 vuotta – "meillä on toisemme"

Espanjasta löytyy kylä, jossa on vain kaksi asukasta. BBC kertoo pariskunnasta, joka asuu Espanjan Aragonin ja Maestrazgon vuoristoalueella La Estrellan kylässä.

Lähin kylä, Mosgueruela, sijaitsee noin 15 kilometrin päässä. La Estrellaan ei johda kunnon autotietä, pikemminkin polku, eikä mikään GPS ohjaa varsinaisesti perille. BBC:n toimittajakin kuskinsa kanssa joutui kysymään ohjeita perille.

Kylässä asuu Sinforosa Sancho ja Juan Martin Colomer. Hylätyssä kylässä asuu pariskunnan kanssa liuta kanoja, koiria ja kissoja. Kylässä on oikeastaan vain yksi ehjäkuntoinen rakennus ja se on Sanchon ja Colomerin.

– Se on kirkon omistama, ja huolehdimme myös pyhätöstä, Sancho kertoo.

Sinforosa Sancho ja hänen miehensä Juan Martin Colomer ovat molemmat syntyneet ja kasvaneet La Estrellassa. Silloin joskus kylä oli vielä eloisa; kylässä oli koulu, kaksi tavernaa, kauppoja, opettaja ja pappi.

– Silloin täällä oli kaikkea. Me tapasimme tavernan tanseissa ja menimme naimisiin pyhätössä. Mutta sitten ajat muuttuivat. Kukaan ei enää pystynyt saamaan elantoaan maanviljelystä. Täällä ei ollut töitä, ja kaikki lähtivät. Se alkoi 1950-luvulla ja 1980-luvulla ainoastaan me olimme jäljellä, Sancho kertoo BBC:lle.

Kolme vuosikymmentä autiossa kylässä ei ole saanut pariskunnan mieltä muuttumaan. He eivät aio lähteä kodistaan vieläkään.

Autiokylässä ei tekeminen lopu

Heillä ei ole televisiota, postia, eikä puhelinlinjoja. Viime vuosiin asti heillä ei myöskään ollut juoksevaa vettä. Nyt pariskunnan ilona ja ylpeytenä on suihku ja vesivessat. Aurinkopaneeleista saadaan sähkö jääkaappiin ja valoa muutamaan lamppuun. Viihteestä vastaa vanha radio.

– Meillä on toisemme ja kerran vuodessa tänne saapuu pyhiinvaeltajia. Ajoittain tänne tulee myös muita vierailijoita, Sancho sanoo vastaten toimittajan kysymykseen siitä, tuntevatko he olevansa sivistyksen ulkopuolella.

Pariskunnalla on kuitenkin myös yksi matkapuhelin. Siihen tosin ei ole kuuluvuutta ennen kuin kiipeää lähellä kohoavan vuoren rinteelle.

Sancho ja Colomer lähtevät kerran tai pari kuukaudessa vanhalla autollaan Vilafrancan lähikylään 20 kilometrin päähän hakemaan tarvikkeita, joita eivät voi itse tuottaa. Pari vakuuttaa BBC:n toimittajalle, ettei tekeminen autiokylässä lopu.

– Siivoan, kokkaan, pesen ja ruokin eläimiä. Meillä on kanoja ja kaneja, muutama lammas ja vuohi. Huolehdin pyhätöstä ja rakastan huolehtia Neitsyt Mariasta. Tuon hänelle tuoreita kukkia päivittäin ja pölytän ja kiillotan kirkkoa.

– Minä taas hoidan puutarhaa, maata ja vihanneksia. Viime aikoina olen yrittänyt saada tryffeleitä kasvamaan täällä. Niitä kasvoi ennen lähistön kuusimetsässä, mutta ne ovat lähes kadonneet, Juan Martin Colomer taas kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.