BBC: Britannian valtionvaraiministerille pikapotkut – Kwartengin ura jäi maan historian toiseksi lyhyimmäksi

Kwasi Kwarteng irtisanottiin Iso-Britannian valtionvaraiministerin tehtävistä, kertoo BBC. Taustalla on epäonnistuneet veronalennukset.

Kwasi Kwarteng vahvisti eronsa Twitterissä julkaisemassaan kirjeessä.

– Olet pyytänyt minua siirtymään sivuun valtiovarainministerin tehtävästä ja olen hyväksynyt sen, Kwarteng kirjoittaa.

Hän on ollut Britannian pääministerin Liz Trussin keskeinen liittolainen. Hän esimerkiksi tuki Trussia hänen kampanjassaan pääministeriksi vuonna 2022. Kwarteng on poliittisella urallaan muun muassa äänestänyt EU-eroa vuonna 2016 ja toiminut Boris Johnsonin hallituksessa yrityssihteerinä.

 

Kwartengin erottamisen takana kerrotaan olevan Trussin ja Kwartengin syyskuussa esittelemä epäonnistunut minibudjetti. Siinä oli tarkoitus rahoittaa veroleikkaukset velkarahalla. Se sai kuitenkin aikaan paniikin julkisen velan valtavasta kasvusta.

Ura kesti vain reilu viisi viikkoa

Kun huhut Kwartengin erosta alkoivat perjantaina levitä, Britannian punnan kurssi heikkeni 1,1 prosenttia.

Pääministeri Truss pitää perjantaina lehdistölle tieodotustilaisuuden liittyen Kwartengin potkuihin ja spekulaatioihin, että Britannian hallitus voisi nyt peruuttaa lisää minibudjettiin kirjattuja veronalennuksia, BBC kertoo. Tarkempi ajankohta tiedotustilaisuudelle ei vielä ole tiedossa.

Kwarteng aloitti Iso-Britannian valtiovaraministerinä 6. päivä syyskuuta. Näin ollen hänen uransa kesti vain reilu viisi viikkoa.

Kwartengin pikainen ura valtiovarainministerinä jäi Britannian historian toiseksi lyhyimmäksi, BBC kertoo. Lyhyin ura nähtiin vuonna 1970, kun silloinen valtiovarainministeri lain Norman Macleod kuoli sydänkohtaukseen oltuaan tehtävässä vain kolmekymmentä päivää. 

Juttua päivitetty kello 16.20 ja lisätty Kwartengin vahvistus hänen erostaan.

Katso myös: Liz Truss on 17. pääministeri kuningatar Elisabetin valtakaudella – näin Britannian valtaapitävien tapaaminen sujui:

Liz Truss on 17. pääministeri kuningatar Elisabetin valtakaudella – näin Britannian valtaapitävien tapaaminen sujui 1:01


Lue myös:

    Uusimmat