Barcelona-tähdeltä katkera valitus EM-välierän rangaistuspotkuista – tässäkö selitys kapteenien erilaisille reaktioille? "Ei tunnu reilulta"

Espanjan entisen maajoukkuepelaajan Gerard Piquén mielestä nykyinen rangaistuspotkuformaatti ei ole tasapuolinen.

FC Barcelonan toppari Gerard Piqué toi esiin nykysysteemiä kritisoivan mielipiteensä sen jälkeen, kun Espanja oli hävinnyt rangaistuspotkuilla EM-kisojen välieräottelun Italiaa vastaan.

– Ei ole mikään sattuma, että neljä viimeistä rankkarikisaa ovat menneet samalla tavalla EM-kisoissa ja Copa Américassa, ensimmäisenä laukonut joukkue on voittanut. Tilastot osoittavat, että sillä saa suuremmat mahdollisuudet voittoon, ja tällaisessa turnauksessa ei tunnu reilulta, että kolikonheitolla joutuu heikompaan asemaan, Piqué kirjoitti Twitterissä.

Jatkoajan jälkeisessä kolikonheitossa huomiota herätti, miten poikkeavalla tavalla Italian ja Espanjan kapteenit käyttäytyivät. Italian Giorgio Chiellini naureskeli hyväntuulisena ja töytäisi toverillisesti Espanjan Jordi Albaa, kun kaksikko selvitteli teikkausta erotuomari Felix Brychin kanssa.

Alba puolestaan oli huomattavasti pidättyväisempi ja vaikutti pettyneeltä kolikonheiton tulokseen.

Chiellini voitti kolikonheiton ja sai ensimmäisen rangaistuspotkuvuoron lisäksi myös rankkarit Italian kannattajien miehittämään päätyyn.

Kisan aloittanut Italia voitti rangaistuspotkun, kuten Piqué totesi, vaikka Azzurrin ensimmäinen laukoja Manuel Locatelli epäonnistuikin yrityksessään.

Espanja ei onnistunut hyödyntämään Locatellin epäonnistumista. La Rojan vetäjistä vain Gerard Moreno ja Thiago onnistuivat pilkuissaan. Morenon rankkari oli tilanteen lukemiin 2–2 tasoittava maali, kun taas Thiagon veto kavensi lukemat 3–4:ään.

Kun Chelsean rankkarispesialisti Jorginho onnistui vedossaan viimeisenä laukojana, Italia eteni välieriin lopulta lukemin 5–3.

Piqué jatkoi Twitterissä keskustelua aiheesta ja esitti oman näkemyksensä ihanteellisesta rankkarikisasta.

– Mielestäni paras formaatti olisi ABBAABBAAB… Näin pelatessa joukkueet vaihtelevat johtoasemassa, jos ne eivät epäonnistu. Henkisesti se muuttaa paljon, onko johdossa vai tappiolla, Piqué selvitti.

ABBA-järjestelmässä toisena ampunut joukkue saa kaksi perättäistä laukausta, jonka jälkeen laukomista jatketaan aina kaksi rankkaria putkeen joukkuetta kohden.

ABBA-mallia on kokeiltu jo, muun muassa Englannin Liigacupissa.

Lue myös: