Italian hämmästyttävä putki sai jatkoa –  "Kun Locatelli missasi ensimmäisen rankkarin, niin kaikki käskivät toisiaan pysymään rauhallisina"

Italia eteni miesten jalkapallon EM-lopputurnauksen finaaliin voittamalla välierässä Espanjan rangaistuspotkukilpailussa.

Varsinaisen peliajan ja jatko-ottelun jälkeen tilanne oli 1–1, joten ratkaisua haettiin rankkareista. Italia onnistui neljä kertaa Espanjan kahta vastaan ja etenee neljännen kerran EM-historiassa finaaliin.

–  En voi kuvailla tunteitani sanoin. Espanja oli mahtava ja heillä oli tähtensä, mutta me taistelimme ja teimme sen, Italian parhaaksi valittu Federico Chiesa sanoi BBC:lle.

Espanja vaikutti hakevan otteluun vaikutteita vuoden 2012 EM-finaalista, jolloin Espanja murskasi Italian 4–0. Tuolloin pallonhallintapelinsä huipulla ollut Espanja ei käyttänyt puhdasta keskushyökkääjää, vaan Andres Iniesta, Cesc Fabregas ja David Silva vaihtelivat paikkoja.

Espanjan päävalmentaja Luis Enrique oli tiistaina jättänyt turnauksen parhaan maalintekijänsä Alvaro Moratan vaihtopenkille, eikä myöskään toinen hyökkääjä Gerard Moreno päässyt avauskokoonpanoon. Mikel Oyarzabal, Ferran Torres ja Dani Olmo pelasivat yhdessä nimellisenä hyökkäystriona, mutta kolmikko ei pystynyt löytämään aukkoja Italian puolustuslinjasta.

Espanjan B-suunnitelma toimi

Ottelun alku oli varsin tunnusteleva ja ehkä odotetustikin avausjakso jäi maalittomaksi. Enrique joutui ottamaan B-suunnitelman käyttöön, kun Chiesa teki Italian johtomaalin 60. minuutilla. Chiesa pääsi laukomaan Espanjan rangaistusalueen rajalta ja oikean jalan laukaus kiersi Espanjan maalin takakulmaan ohi maalivahti Unai Simonin.

Enrique vaihtoi Oyarzabalin ja Torresin tilalle Moratan ja Morenon, mikä käänsi pelin hallinnan Espanjalle. Pallonhallinta konkretisoitui maaliksi 80. minuutilla, kun Olmo vapautti Moratan yksin Italian maalivahti Gianluigi Donnarumman kanssa. Morata ei erehtynyt lähietäisyydeltä, vaan teki turnauksen kolmannen maalinsa.

Italian vastaavat vaihdot eivät olleet yhtä onnistuneita. Ciro Immobilen korvannut Domenico Berardi ja Lorenzo Insignen tilalle tullut Andrea Belotti jäivät ottelussa varsin pimentoon.

Espanjalle ylimääräinen peli

Ottelussa pelattiin Espanjan pudotuspeliurakan kolmas jatko-ottelu. Espanja tuli siten pelanneeksi turnauksessa yhden kokonaisen ottelun ylimääräistä. Kroatian se onnistui kaatamaan jatko-ottelun jälkeen 5–3 ja Sveitsin kanssa peli venyi rangaistuspotkuille asti. Italiaa vastaan rankkarikisa alkoi Simonin torjunnalla, mutta sitten alkoi alamäki.

Olmo tavoitteli samaa vasenta yläkulmaa, johon hän upotti pallon rankkarikisassa Sveitsiä vastaan. Tällä kertaa veto viuhui kuitenkin yli. Myös Morata epäonnistui, joten Italian viides laukoja pääsi yrittämään ratkaisua.

Chelsean rankkarispesialisti Jorginho ei epäonnistunut, vaan laukoi Italian historiansa neljänteen EM-finaaliin.

–  Kun (Manuel) Locatelli missasi ensimmäisen rankkarin, niin kaikki käskivät toisiaan pysymään rauhallisina. Tiesimme, että pystymme voittamaan, ja ryhmähenki auttoi meitä, Chiesa sanoi.

Italia on pelannut nyt 33 peräkkäistä tappiotonta ottelua päävalmentaja Roberto Mancinin alaisuudessa. Finaalissa Italia kohtaa Englannin tai Tanskan.

Lue myös:

    Uusimmat