Mainos

Banksyn paljastus miljoonan euron huijauksesta: Silppuri ei toiminutkaan suunnitellusti – "Harjoituksissa se onnistui joka kerta"

0:27

Banksyn kotisivuilla ja Youtube-kanavalla on julkaistu video, jossa selitetään miten hän toteutti yli miljoonalla eurolla huutokaupatun Girl And The Balloon -teoksensa tuhoutumisen. Videossa paljastetaan myös, ettei tapahtuma edennyt, kuten maailman tunnetuin katutaiteilija olisi halunnut.  Asiasta kirjoittaa muun muassa BBC.

Kun Sotheby´sin huutokaupassa kuultiin lokakuun alussa meklarin nuijanisku tarjouskisan päättymiseksi, teos tuhosi itse itsensä huutokaupan seinällä. Taideteos liukui kehyksissä olleen silppurin läpi ja noin puolet siitä hajosi palasiksi. Nyt taiteilija näyttää, miten silppuri oli tauluun asennettu. Videon nimi on ”Shredding the Girl and Balloon –The Director’s Cut”.

Videon lopussa myös näytetään, miten tuhoamisen olisi pitänyt sujua. Siinä koko taideteos valuu silppuriin ja ruudulla lukee teksti: ”Harjoituksissa se onnistui joka kerta”.

Moni on epäillyt, että Banksyn tempaus olisi ollut pelkkä mainoskikka, jolla taideteoksen arvoa olisi yritetty nostaa entisestään. Videolla väite kumotaan ja tuhoamismekanismin näytetään toimineen harjoituksissa moitteettomasti.

Taiteilijan kallein teos

Girl With The Balloon -teoksen alkuperäinen versio on vuodelta 2002.  Huutokaupattu kappale on tehty vuonna 2006.  Sen myyntihinta oli korkein, joka Banksyn teoksesta on koskaan maksettu. Teoksen eri versioita on käytetty monissa eri yhteyksissä ja esimerkiksi vuonna 2014 Banksy käytti sellaista Syyrian pakolaisten tukikampanjassa.

Katutaiteilijana tunnetuksi tullut Banksy on onnistunut pitämään henkilöllisyytensä piilossa vuosikaudet. Hänen tiedetään asuvan Britanniassa Bristolissa.

Monet Banksyn töistä ovat olleet laittomia. Ne ovat ilmestyneet yöllä näkyvälle paikalle ja yleensä ilman signeerausta. Hän tekee taidetta ympäri maailmaa ja ottaa usein kantaa poliittisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja